Belföld

Orbán „bajszát húzogatja” Lázár János

A miniszterelnök és Simicska Lajos barátsága a focira ment rá, ennek ellenére a miniszter is nyíltan kétségbe vonja a költekezést.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt időszakban több olyan nyilatkozatot adott, melyben határozottan szembement a miniszterelnök, a kormány vagy a Fidesz által eddig képviselt állásponttal – legyen szó a foci állami támogatásáról, stadionépítésekről, Csányi Sándor OTP-vezérről (akit a legnagyobb uzsorásnak nevezett), vagy a felcsúti polgármesterről, akitől elvárja, hogy elszámoljon vagyonával.

Az Index információi szerint már Orbán Viktor környezetének is szemet szúrtak Lázár János megnyilvánulásai, amit egyre nagyobb értetlenséggel és gyanakvással figyelnek. Lázár rendszeresen ad interjúkat, tart sajtótájékoztatókat, a parlamentben személyesen száll szembe az ellenzékkel és márciusban elindította a Kormányinfót, ahol hetente kérdezhetik az újságírók bármilyen témáról. Lázár ezeken a szerepléseken nyíltan kinyilvánítja, ha nem ért egyet Orbán egy-egy döntésével.

Provokatív nyilatkozatai ellenére azonban arra is ügyel, hogy Orbán elsőségét ne kérdőjelezze meg: korábban azt mondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy olyasmi derüljön ki a kormányfőről, ami megrendítheti az ő vagy a köz bizalmát.

Azok viszont, akik közelről ismerik Orbán és környezetének viszonyát, Lázár focira vonatkozó kijelentéseinél kaphatták fel igazán a fejüket. Kevéssé közismert, de a miniszterelnöknek Simicska Lajossal is jelentős részben a foci miatt romlott meg a kapcsolata. Míg Orbán szinte naponta látogatott a felcsúti stadion építéséhez, Simicska nem volt hajlandó jelentősebb összeggel támogatni a beruházást, a Közgép később is csak a Puskás Akadémiát szponzorálta. Álláspontjához az egyre erélyesebb kérések ellenére is tartotta magát, szerte is foszlott barátságuk.

Lázár tisztában lehet azzal, hogy mit válthat ki Orbánban, ha nyíltan kétségbe vonja a focira költött pénzek hasznosságát, a miniszterelnök környezete szerint ez személyes támadás volt és ugyanilyen súlyú mélyütés Mészáros Lőrinc vagyonának firtatása is.

Más fideszesek szerint azonban nem szabad Lázár nyilatkozatait Orbán elleni támadásként értelmezni, a miniszterelnök sem így fogja fel. A különvéleményeknek két oka lehet: az egyik, hogy a rengeteg konfliktust vállaló, ezért megkopott politikus így szeretné javítani a róla kialakult képet, a másik pedig, hogy jelezni akarja a közvélemény számára, hogy megkérdőjelezhetetlenül Orbán embere, de több dologban is máshogy képzeli a kormányzást.

A pártelit több tagja ugyanakkor azt szűrte le Lázár imázsépítési törekvéseiből, hogy egy esetleges Orbán utáni korszakra készül. Ugyanakkor ha Orbán nem tud megbirkózni a kormány és a Fidesz támogatottságának esésével, drasztikus változtatásokra lesz szükség: ebben akár a miniszter is feláldozható lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik