Belföld

„Meghallgatni arany” – Fidesz-veterán üzent a stílusproblémáról Orbánnak

pokorni-zoltan(960x640).jpg (pokorni zoltán, )
pokorni-zoltan(960x640).jpg (pokorni zoltán, )

Pokorni Zoltán a Heti Válaszban a Fidesz egyik régi erényének nevezi a meghallgatás képességét.

A XII. kerületi polgármester ezt ugyan a Normafa-népszavazás kapcsán mondja, de rögtön hozzá is teszi, úgy látja, az elmúlt huszonöt évben, „a meghallgatás képességének nem csökkent, hanem nőtt a jelentősége. Az emberek egyre inkább azt támogatják, amiben részt tudnak venni, azt érzik magukénak, amibe van beleszólásuk”.

A felülről deklarált, végigvert politikai célokban nem hisz. „A meghallgatás képessége legalább olyan fontos, mint a hatékonyság, vagy egy-egy ügy energikus képviselete, az érdekérvényesítő képesség.”

A Fidesz-alelnöke ténynek nevezi, hogy korábban megbocsátóbb volt a közvélemény a kormánnyal, amelynek fel kellene ismernie, hogy öt év után már mindenért őt tartják felelősnek. A Fideszre korábban a szavazói úgy tekintettek, mint olyan erőre, amire lehet számítani, ha baj van. Pártja ebben a szerepben meggyőző volt.

Ugyanakkor ma másra, “többre van szükség: a meghallgatás képességére”, ami nem veszett el, sokan mégsem hiszik el, hogy a Fidesz képes rá, ami már stílusprobléma. A stílusprobléma a legnagyobb probléma; az a politikai személyiség lényegét jelzi. A magot, aminek átalakítása a legnehezebb.

Pokorni úgy látja, „a belső dilemmák feloldására és a Fidesz politikai arculatának megújítására van szükség, mégpedig a befogadó, meghallgató, kiszámítható személyiségjegyek erősítésével”. A cél szentesíti az eszközt logikája nem viszi előrébb a Fideszt – mondja a Heti Válasz legfrissebb számában.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik