Belföld

Így nem tilthat le tüntetést a rendőrség

Bírósági ítélet mondta ki egy betiltott devizahiteles tüntetés miatt, hogy mire nem hivatkozhatnak a rendőrök. A lényeg, hogy mások kényelmét nyugodtan zavarhatja a tüntetés, ami ha eldurvul, akkor már félbeszakítható.

Sokadszorra mondta ki bíróság, hogy a rendőrség nem tilthat be tüntetést forgalmi okokra hivatkozva: ezúttal a devizahitelesek demonstráltak volna a Széchenyi téren konferenciázó bankárok közelében – írja a 444. A bíróság szerint ha egy tüntetés közben aránytalanul zavaró a forgalommal vagy mások nyugalmával szemben, akkor közbeléphet a rendőrség, de mások jogaira hivatkozva nem lehet a gyülekezési jogot korlátozni.

Példaként az Orbán Viktor háza előtt betiltott tüntetést hozták fel, amit szintén betiltott a rendőrség. Juhász Pétert az Együttből pénzbírságra büntették, mivel a rendőrség engedélye nélkül demonstrált. Amiatt tiltották ugyanis meg a tüntetést, mert az sérthette volna a környéken lakók tulajdonához, valamint családi és magánéletük háborítatlanságához fűződő jogait, az ott lakók mozgási szabadságát, valamint a közeli iskolába járó gyerekek testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik