Belföld

Három év börtönt kapott a meleg férfit ütlegelő nő

pride-os-tamado(960x640).jpg (pride-os támadó)
pride-os-tamado(960x640).jpg (pride-os támadó)

Most ítéltel el először valakitszexuális irányultságon alapuló közösség tagja elleni erőszak miatt. A Háttér Társaság szerint ez mérföldkő, jelzi, hogy a melegek kiállhatnak a jogaikért, és van esély az elkövetők felelősségre vonására.

A 2008-as bevezetése óta először állapította meg szexuális irányultságon alapuló közösség tagja elleni erőszak elkövetését a bíróság, miután egy szerdai tárgyaláson három év letöltendő szabadságvesztésre ítélt egy homofób bántalmazót – közölte a Háttér Társaság csütörtökön az MTI-vel. A sértett 2013. július 6-án a Budapest Pride rendezvényről tartott hazafelé, amikor a “Mocskos buzik!” szöveget skandáló ellentüntetők közül kiváló nő hozzálépett, letépte a szivárvány kokárdáját, majd megütötte. A támadásról a Nol stábja videofelvételt készített.

A sértett a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának segítségével feljelentést tett, és mivel a felvételen jól felismerhető nő több szélsőjobboldali megnyilvánulásáról korábban is ismert volt, a rendőrség könnyen beazonosította őt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdai tárgyalásán az elkövetőt közösség tagja elleni erőszak miatt 3 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, 3 évre eltiltotta a közügyektől, és elrendelte további nyolchónapnyi büntetés végrehajtását is egy korábbi bűncselekmény miatt. Az ítélet nem jogerős.

 

A Társaság szerint Magyarországon 1997 óta tartanak a szexuális és nemi kisebbségek jogaiért kiálló felvonulásokat, az első tíz évben a rendezvények minimális rendőri biztosítás mellett, békésen zajlottak. 2007 óta azonban szélsőjobboldali ellentüntetők rendszeresen rátámadnak a felvonulás résztvevőire, és az erős rendőri biztosítás ellenére minden évben történik bántalmazás is.

Idézték Dombos Tamást, a Társaság ügyvivőjét, aki szerint ez az ügy megmutatta, hogy érdemes a hatóságokhoz fordulni, ha valakit szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt ér bántalmazás. A kutatások szerint minden hatodik LMBTQI embert ért már Magyarországon gyűlölet motiválta támadás, de az esetek döntő többségét az áldozatok nem jelentik, ezért a mostani bírósági ítélet jelzésértékű, hogy van lehetőség az elkövetők felelősségre vonására – fogalmazott Dombos Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik