Belföld

Semjén félmilliárdos ötlete: ösztöndíjasokat küldünk a külhoni magyar közösségekbe

Semjén Zsolt lovagol (Semjén Zsolt lovagol, lóháton, Március 15)
Semjén Zsolt lovagol (Semjén Zsolt lovagol, lóháton, Március 15)

A pályázók számára elég, ha középfokú végzettségük van. Dél-Afrikában például kolbászsütéseket szervezett a magyar ösztöndíjas.

Kolbászsütőket és néptáncosokat küld szerte a világba a Miniszterelnökség, hogy a helyi magyarokkal ápolják a kulturális kapcsolatokat – írja a Bors. 150 ember vehet részt a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor Programban – ők fél éven át havi bruttó 350 ezres ösztöndíjat, havi 200 ezres költségkeretet és ingyenes utazást kapnak. A két program legalább félmilliárd forintba fog kerülni az adófizetőknek.

A pályázati feltételek nem túl szigorúak, elég a 20. életév betöltése és egy középfokú végzettség. Nincs szükség tanári diplomára és a célország nyelvének ismeretére sem, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a külhoni magyar pályázókat hátrányosan is érintené a helyi nyelv ismerete. A célországok olyan államok, ahol magyar közösség él.

A Kőrösi-program idei és tavalyi résztvevőit vizsgálva kiderül, hogy többen már másodjára nyertek a pályázaton. Egyikük Venezuela után most Uruguayban taníthat magyart. Dél-Afrikában a magyar ösztöndíjas kolbászsütések, néptáncbemutatók szervezésében vett részt.

A résztvevők nagy része cserkész, néptáncos, egyházi kötődésű személy vagy mindez egyszerre. Németországba egy evangélikus lelkészt is küldtünk – áll a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik