Belföld

Elbukhat a városligeti múzeumi negyed

Orbán inkább a Vár felújítására összpontosítana. Alternatívaként kihasználatlan városi műemléképületekbe kerülhetnének a múzeumok.

A kormány májusi ülésén dőlhet el a Városligetbe tervezett múzeumi negyed sorsa – tudta meg a Figyelő. A koncepció megvalósulása 158 milliárd forintba kerülne, de ezt a központi költségvetésből kellene finanszírozni: az Európai Unió nem ad erre. Egy minisztériumi forrás szerint ugyanakkor a miniszterelnök sincs meggyőződve arról, hogy szükség van erre a projektre – Orbán Viktort az gondolkodtathatta el, hogy a budai Vár felújítása is zajlik, ami több száz milliárd forintot igényel, egyszerre két ilyen volumenű beruházást pedig nem bír el a büdzsé.

A lap megszólaltatta Zoboki Gábor építészt is, aki alternatívát javasolt a Ligetbe tervezett múzeumi negyedre. Zoboki, aki a Müpát is tervezte, az építészeti örökségre alapozna: a turisták által már ismert útvonalakon, pusztuló vagy alulhasznosított műemléképületekben helyezné el a múzeumokat. Úgy tudni, ezt a tervet ismét mérlegelhetik a döntéshozók.

A Figyelő emlékeztet: a projektet kezdetektől óriási szakmai és politikai viták övezik. Zugló önkormányzata a múlt héten környezetvédelmi megfontolásból elutasította az új múzeumok megépítést. A fideszes vezetésű VIII. kerület ugyanakkor jelezte: tárt karokkal fogadnák a beruházást, a Józsefvárosi pályaudvart oda is adnák erre a célra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik