Belföld

Azonnal megkezdik az Illatos úti mocsok elszállítását

Nem lehet túl jó a helyzet a vegyiművek területén, 1000 hordót azonnal el fognak szállítani.

Még ma, csütörtökön megkezdhetik mintegy ezer hordó veszélyes hulladék elszállítását a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről – jelentette be a Pest megyei kormánymegbízott a helyszínen sajtótájékoztatón. Tarnai Richárd elmondta, a szállítás költségei rendelkezésre állnak, az egyelőre a telephelyen maradó többi veszélyes hulladékot hónapokon belül elszállítják. Közölte, az előzetes laboreredmények azt mutatták, hogy bizonyos folyamatok “negatív irányba mozdultak el”, ezért döntöttek az azonnali elszállításról.

A kormánymegbízott szerint fontos a többi hulladék elszállítása is. Ennek érdekében a jövő hét első felére előterjesztést készít a kormánynak, amiben egy kormányhatározat kidolgozását kezdeményezik, hogy a közbeszerzési eljárást minél előbb ki tudják írni a maradék hulladék elszállítására.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délután jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el az Illatos úti telephelyen, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. A költségeket 1,1 milliárd forintra becsülte, amit a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell megelőlegeznie, ezután pedig ez az összeg a felszámolás alatt lévő vegyiművek vagyonából érvényesíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik