Belföld

Újabb stadionmilliárdokat osztott ki a kormány

A múlt heti kormányülésen Székesfehérvár 5,85 milliárd forint kormánytámogatást kapott a Sóstó természetvédelmi terület és a vidámparki csónakázótó rehabilitációs programjára, valamint az új Sóstói Stadiont érintő beruházásokra.

Ezt Cser-Palkovics András polgármester kedden jelentette be a város fideszes országgyűlési képviselőjével, Vargha Attilával tartott közös sajtótájékoztatóján.

A polgármester kiemelte: Sóstó esetében jóval többről van szó, mint egy futballstadion építéséről, mert a százszázalékos állami támogatás révén egymással összefüggő fejlesztések, egyfajta városrészi rehabilitáció valósul meg 2015 és 2017 között. Emlékeztetett arra, hogy a tó megmentése hosszú évek óta napirenden van, de eddig forráshiány miatt nem történhetett meg.

Elmondta, hogy a 218 hektáros Sóstó természetvédelmi területen az Északi-tó medréből 115 ezer köbméter iszapot kotornak ki, majd a vízpótlást a jelenleg túlfolyóként működő, 550 méter hosszú Basa-árok folyásirányának megfordításával próbálják elérni. Kiegészítő vízpótlási lehetőségként vizsgálják a hatóságok bevonásával, hogy a város szennyvíztisztító-telepén megtisztított vizet szükség esetén bevezessék a tóba – tette hozzá.

Szabadidőpark a stadion oldalában

A beruházás részeként felújítják a közösségi célokat szolgáló Zöld tanyát, bővítik az erdeiiskola-szigetet, vadmadárkórházat és további madárröpdéket alakítanak ki. A Sóstói Stadion déli oldalán szabadidőparkot és egy tóra vezető stéget létesítenek. Emellett utakat, járdákat, parkolókat, sétányokat alakítanak ki, újítanak fel.
Cser-Palkovics András szerint ugyan a vidámparki csónakázótó a város másik felén van, annak rekonstrukciója az állapota és turisztikai vonzerejének növelése miatt elengedhetetlen. A feliszaposodott tómedret kikotorják, a partvédelmet megújítják vagy ahol szükséges, új partfalat építenek. Emellett a két szigetet és a sétányokat is felújítják, így hosszú évek után ismét lehetővé válik a csónakázás a tavon, amit egy csónakház építésével is segítenek.

A stadion rekonstrukciójára további kétmilliárd forintot biztosított a kormány: a támogatásból a létesítmény felszereltségét és a szurkolók kiszolgálásának minőségét javítják – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy egyebek mellett teljes wifi-lefedettséget, gyengeáram-fejlesztést, a stadion épületének burkolását, pályavédő rendszer kiépítését, belsőépítészeti munkák elvégzését valósítják meg a forrás segítségével. Cser-Palkovics András elmondta: a Sóstói Stadion bontására május-júniusban írják ki a közbeszerzést. A tényleges bontás várhatóan decemberben-januárban kezdődhet meg, mert reményei szerint a bajnokesélyes Videoton FC bejut valamely európai kupasorozat csoportkörébe az ősszel. Hozzátette: a fejlesztés befejezése 2017 tavaszán-nyarán várható.

Mészáros Attila alpolgármester közölte: a sóstói természetvédelmi terület esetében már januárban kiválasztották a tervezőt. Az engedélyezési folyamat az év végén zárul, majd elkezdődik a megvalósítás: a csónakázótó fejlesztése jövő tavasszal indul és 2016-ban be is fejeződik, míg a közlekedést érintő munkálatok a stadion építésével párhuzamosan zajlanak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik