Belföld

Sokat ér a magyar útlevél

A magyar útlevéllel sok országba utazhatunk vízummentesen, épp ezért értékesnek számít. Csehországgal holtversenyben végeztünk.

Az Arton Capital tanácsadó vállalat azzal foglalkozik, hogy gazdag embereket segít többes állampolgársághoz jutni – olvasható a hvg.hu, amely a szlovák Dennik N-en ismertetett útlevél-indexről ír a The Slovak Spectator alapján.

Az Arton Capital aszerint listázta az egyes országok állampolgárságát, hogy útlevelükkel hány országba tudnak vízum nélkül belépni. A rangsort az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezeti, amelyek úti okmányával 147 országba lehet belépni. Az amerikai útlevél hátránya, hogy nem teszi lehetővé a vízum nélküli beutazást Oroszországba, Kínába, Brazíliába és számos afrikai országba sem. A világlista végén áll Burma és Dél-Szudán, az európaién Koszovó, az Európai Unióén pedig Horvátország.

Magyarország és Csehország a rangsor kilencedik helyén állnak, eggyel van mögöttük Szlovákia és Lengyelország, amelyek útlevelének birtokosai 137 országba utazhatnak vízum nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik