Belföld

Közpénzt kap, de nem akar válaszolni az újságíróknak Szász Jenő

Szász Jenő (szász jenő)
Szász Jenő (szász jenő)

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője úgy gondolja, hogy egyes újságírók nem a magyar nemzet érdekeit képviselik, ezért nem is kellene a kérdéseikre reagálni.

Az Átlátszó.hu megszerezte az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának jegyzőkönyvét, mégpedig arról az ülésről, ahol Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2013-ban kinevezett vezetője beszélt a testület előtt.

A jegyzőkönyv legszórakoztatóbb része, mikor Szász Jenő arról beszél, hogy olyan törvényt szeretne, hogy az intézete ne legyen köteles válaszolni újságírói kérdésekre. „Élünk azzal a gyanúperrel egyes újságírók esetében, hogy más érdekeket képviselnek, mint a magyar nemzet érdekei, ezért én azt gondolom, hogy érdemes volna ezt megfontolni, hogy például ezen válaszadási kötelezettség alól valamifajta mentesítést legyen, vagy hogy például a nemzetstratégiai kérdéseknek legalább bizonyos kategóriája érdemelne-e ilyen védelmet vagy sem” – mondta Szász.

A jegyzőkönyvből nem derül ki, hogy Szász Jenő hogyan döntené el, hogy ki képviseli a nemzet érdekeit és ki nem, bár az is a nemzet érdeke, hogy tisztán láthassanak abban a kérdésben, hogy a magyar állami pénzen működő szervezet mire költi sok százmillió forintos költségvetését. Szász Jenő államtitkári rangban évente 12,5 millió forintot keres, közpénzből.

Szászt egyébként az ülésen szétszedték a bizottság tagjai: az erdélyi Transindex portál is arról írt korábban, hogy az intézet gyakorlatilag fantomszervezet, az sem világos, mivel foglalkozik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik