Belföld

Halálbüntetés – Orbántól jöhet telefon

Martin Schulz (Martin Schulz)
Martin Schulz (Martin Schulz)

Martin Schulz nyugodtan felhívhatja a kormányfőt - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI érdeklődésére.

“Orbán Viktor álláspontja szerint a halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani. Természetesen a témában európai szinten is konzultációkat kell folytatni, így a miniszterelnök ezúttal is örömmel áll Schulz elnök úr rendelkezésére” – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
Az MTI azt követően kereste meg Havasi Bertalant, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Strasbourgban tudatta, telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktorral, a magyar miniszterelnök halálbüntetésről szóló kijelentései miatt.

A kormányfő keddi pécsi látogatásán a kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva foglalt állást amellett, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést, de ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő – mondta Orbán Viktor, aki szerint a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha állampolgárai védelméről van szó.

A Policy Agenda szerint a Fidesz tévúton jár, ha azt hiszi, hogy például a halálbüntetés napirenden tartásával megállítható a kormánypárt belső politikai eróziója, visszacsalogathatóak a Jobbikhoz pártolt szavazók.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik