Belföld

Félmillió gyerek kaphat ingyen ebédet jövő nyáron

Jelenleg pályázniuk kell az önkormányzatoknak állami támogatásra, jövőre ez mindenkinek járna. Négyszeresére nőhet a segítséget kapó rászorulók száma.

A nyári tanítási szünetben is ingyenessé tenné jövőre a kormány a rászoruló gyermekek számára biztosított étkeztetést – írja a Napi Gazdaság. A lap úgy tudja: a jelenlegi 3 milliárd forintos keretet egy-két milliárddal megemelhetik, hogy a jelenlegi pályázati rendszert állandó finanszírozással váltsák fel.

Idén nyáron mintegy 135 ezer gyermek kap ingyen ebédet, de számuk így jövőre elérheti a félmilliót. Az illetékes államtitkár szerint a nyári étkeztetéshez minden feltétel adott, kapacitás is van. Idén még pályázniuk kell az önkormányzatoknak, de már most is enyhítettek a feltételeken. Tavaly 1270 olyan önkormányzat jelentkezett a támogatásra, ahol rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek él.

Szeptembertől a három vagy több gyermeket nevelő családoknak, a tartósan beteg és fogyatékos gyermekek szüleinek sem kell fizetniük a bölcsődei és óvodai étkeztetésért. Ingyenessé válik a gyermekétkeztetés azoknak a családoknak is, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a minimálbér nettó összegének 130 százalékát, 89 408 forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik