Belföld

230 éves birtokot vert szét az állam

mezőhegyesi ménesbirtok (mezőhegyesi ménesbirtok)
mezőhegyesi ménesbirtok (mezőhegyesi ménesbirtok)

Az egész város működése veszélybe kerül az átgondolatlan földpályázat miatt. A polgármester szociális katasztrófától tart.

Végérvényesen darabjaira hullik a több mint 230 éves múltra visszatekintő Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. az állami földpályázatok miatt – írja a HVG. Az óriáscég másfél év múlva föld nélkül marad, a város elveszti adóbevételei felét és azt sem tudják, mit kezdjenek a munkanélküliekkel. A polgármester szociális katasztrófától tart.

A mezőhegyesiek márciusig abban bíztak, hogy az állami földpályázatokról döntők jobb belátásra térnek és nem zúzzák szét az 1784 óta egyben működő birtokot. A Nemzeti Földalapkezelő azonban megpecsételte a város sorsát: annak ellenére írták alá a nyertesekkel a szerződést, hogy folyamatban van egy per, ami a pályáztatás jogosságát kérdőjelezi meg. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. ugyanis úgy véli: az állam úgy írta ki a pályázatokat, hogy megsértette a cég szerződésben garantált elő-haszonbérleti jogát.

A Nemzeti Földalap olyan területeket vont be a „Földet a gazdáknak” programba, melyek kikerülése az egységes kezelés alól veszélyezteti a birtok műemlékvagyonának megóvását, az UNESCO Világörökség-jelölését, valamint egy európai hírű vetőmaggyártó és egy szarvasmarha-génbank működését. Az 5600 mezőhegyesi negyede azokban a majorokban él, ahol a házakat a Ménesbirtok Zrt-től vásárolhatták meg: ezentúl ha kilépnek a házukból, a küszöbtől már az új birtokosok területei kezdődnek. Több majorban a Ménesbirtok Zrt. biztosítja az ivóvizet is, ez is veszélybe kerülhet.

A polgármester hangsúlyozta: Mezőhegyesen a birtokgazdaság jött létre előbb, és csak azután szerveződött rá a község. Ha az önkormányzatra hárul a vízellátás, az nagyjából 300 millió forintos kiadást jelent.

Az új bérlők többnyire kisebb mezőgazdasági cégek és őstermelők, akiktől biztosan nem folyik be annyi pénz a településhez, mint a ménesbirtoktól. Az új gazdaságokban nem fognak tudni munkahelyet biztosítani a feleslegessé vált munkaerőnek sem.

A nyertesek közt van Figura Ferenc is, akinek pályázatokkal foglalkozó cége van. A végegyházi vállalkozó 2011 és 2013 között 270 millió körüli összeget nyert közbeszerzéseken, többnyire hirdetmény nélküli pályázatokon. Két helyi önkormányzati képviselő, Kerekes György és Magyar Tibor is kap a ménesbirtok földjéből, ahogy az egyik képviselőnő fia is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik