Belföld

Száműzi az EU a vékony nejlonzacskókat

nejlonzacskó (nejlonzacskó, )
nejlonzacskó (nejlonzacskó, )

Magyarország élen jár: már most túlteljesítettük a 2025-ös európai célkitűzést.

Az Európai Parlament keddi strasbourgi ülésén elfogadta azokat a szabályokat, melyek visszaszorítják az EU-ban a környezetszennyező, 50 mikronnál vékonyabb nejlonzacskók használatát – tudósít az MTI.

Két lehetőség közül választhatnak a tagállamok: az egyik az, hogy 2019 végére évi 90 darabra, 2025 végére pedig évi 40 darabra szorítják le az egy főre jutó éves zacskófelhasználást. A másik lehetőség, hogy 2018-tól senki nem kaphat ingyen ilyen zacskót.

Az Európai Parlament adatai szerint 2010-ben minden uniós polgár fejenként átlagosan 200 zacskót használt el. Ezeket a zacskókat általában nem lehet újra felhasználni, így a kukába kerülnek, a környezetre hatalmas terhet róva.

Magyarország már most is teljesíti a 2025-re kitűzött célszámokat, a 2011-ben bevezetett, környezetvédelmi termékdíjról szóló törvénynek köszönhetően ugyanis jelenleg az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználás mindössze 30 darab.

A szigorítás elsősorban a pénztárnál kapott szatyrokra vonatkozik, kivételt tehetnek a tagállamok azokkal a zacskókkal, amelyekbe egyebek mellett halat, húst, zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket csomagolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik