Belföld

Rogán szerint is legitim a halálbüntetésről szóló vita

rogan-antal(210x140).jpg (rogán antal)
rogan-antal(210x140).jpg (rogán antal)

Szerinte ha egy fiatal eladólányt 22 ezer forintért meggyilkolnak, az embernek automatikusan az jut eszébe, hogy az ilyen ember megérdemelné a halálbüntetést.

Legitim a halálbüntetésről szóló vita Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint – erről az M1 műsorában beszélt a politikus. Szerinte erről a magyar társadalomnak nem volt módja dönteni, Magyarországon ugyanis nem népszavazás és nem a parlament törölte el a halálbüntetést, hanem az Alkotmánybíróság.

Magyarországon 1945 után jelentősen kiterjesztették a halálbüntetés alkalmazhatóságát, politikai bűncselekmények miatt is kiszabták. Különösen sok halálos ítélet született a koncepciós perekben és az 1956-os forradalmat követő megtorlás során. 1990-ben törölték el a halálbüntetést.

Rogán azt is hangsúlyozta, hogy a három csapás törvénye miatt ma Magyarországon hétezerrel többen vannak börtönben, mert hosszabb ideig tartják fogva a bűnismétlőket és egyre többen vannak azok is, akik tényleges életfogytiglani büntetésüket töltik.

Orbán Viktor kedden a kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatban beszélt arról, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését, mert „a bűnözők előtt világossá kell tenni: Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik