Belföld

Ma szigorítják a vasárnapi zárva tartást

parlamenti folyosó (parlamenti folyosó)
parlamenti folyosó (parlamenti folyosó)

Kiterjesztik a világörökségi területekre is a kötelező pihenőnapot, de hétköznapi előbb nyithatnak a boltok. Emellett a földvagyonról is szavaznak, pontosítják a banki elszámolást is, és végre a védőnőknek is lesz napjuk.

Az Országgyűlés mai ülésén szavazhat az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának világörökségi területekre történő kiterjesztéséről, valamint arról is, hogy a többi napon reggel hat óra helyett már fél ötkor kinyithassanak a boltok. A parlament a szavazásokat követően kezdi tárgyalni a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályok szigorítását.

A földvagyonról is szavaznak

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a határozathozatali időszak követ. A képviselők először az állami földvagyon kezelésének egységesítéséről szavazhatnak. A parlament két héttel korábban nem fogadta el a védett természeti területeket is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tulajdonába utaló előterjesztés kétharmados többséget igénylő részeit, ezért a földművelésügyi tárca most – a honvédségi földekre vonatkozó – sarkalatos passzusok nélkül fogadtatná el a változtatásokat. A nemzeti parkokat is érintő kezdeményezés ellen korábban többször is tiltakozott az ellenzék.

Az Országgyűlés ezt követően a világörökségi területeken működő üzletekre is kiterjesztheti a vasárnapi kötelező zárva tartást, ugyanakkor a korábbi reggel hat óráról fél ötre változtathatja a boltok kereskedelmi napokon történő legkorábbi nyitását.

Kormánypárti javaslatra több ponton módosíthatják a banki elszámolás szabályait, az erről szóló törvény hatályba lépése óta tapasztalt visszaélésekre hivatkozva. Több pontosítás mellett foglalkozhatnak egy a jogszabályban nem rendezett kérdéssel is, ennek alapján a futamidő módosítása során a szerződés módosítását nem kellene új közjegyzői okiratba foglalni.

A fideszes Németh Szilárd kezdeményezésére nyolc energetikai tárgyú törvényt is módosíthat a parlament. A javaslat értelmében a Magyar Földgázkereskedő Zrt. köteles lenne felajánlani szabad forrásait a 2015. július 1-től 2018. szeptember 30-ig terjedő időszakra az egyetemes szolgáltatóknak, ezen kívül a nem hagyományos kitermelési technológiák esetében is 12 százalékról 2 százalékra csökkentené a bányajáradékot.

Vita lesz a felügyeletről

Ugyancsak fideszes képviselők kezdeményezésére a magyar védőnők napjává nyilváníthatják 2015. június 13-át a Magyar Védőnői Szolgálat alapításának századik évfordulója alkalmából.

A szavazásokat követően a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályok szigorításáról kezdődik vita Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztésére, aki a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítését szeretné elérni.

Vitát tartanak az ez évi költségvetés módosításáról is, a kabinet a kiadásokat 61 milliárd forinttal, a bevételeket pedig 46 milliárd forinttal tervezi növelni, amivel a hiány 15 milliárd forinttal emelkedhet. A változtatások teremthetnek fedezetet Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásához a Magyar Honvédség költségvetésének megemelésével 10 milliárd forint értékben, továbbá forrást teremt a Liget Budapest projekt idei üteméhez, a megváltozott munkaképességű emberek munkához segítését szolgáló előirányzat megemeléséhez, a kiemelt közúti beruházások gyorsításához és a kéményseprő-ipari ellátás folyamatos biztosításához, összesen 28 milliárd forint értékben. A javaslat – a pénzforgalmi kiadásokat nem növelő módon – kísérletet tesz a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására a BKV Zrt. korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságának állami átvállalásával.

Szintén ma tárgyalhatják a szakképzés átalakításáról szóló kormányzati előterjesztéseket, amelyek alapján 2016 őszétől a mostani szakközépiskolák szakgimnáziumokká, a jelenlegi szakiskolák pedig szakközépiskolákká alakulnának át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik