Belföld

Ezt válaszolta Szijjártó a 47 ezer forintos kérdésre

szijjarto(960x640).jpg (szijjártó)
szijjarto(960x640).jpg (szijjártó)

A miniszter szerint „kevés fontosabb dolog van annál, mint hogy családok együtt maradhassanak”.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdezte. Az ellenzéki politikus Wilhelm Fruzsina ügyében elismerésre méltónak nevezte a miniszter közbenjárását, de emlékeztetett rá, hogy miközben a lány „mintegy havi 47 ezer forintot kapott volna árvaellátásként Magyarországon”, a svédek szerint havi bruttó 223 ezer forint kell minimálisan a fenntartható élethez Svédországban.

„Tehát Svédországban nem csak meghatározzák azt, hogy mekkora jövedelemre van szükség minimálisan „a fenntartható élethez”, hanem azt komolyan is veszik. Úgy tűnik, szerintük nem lehet 47 ezer forintból megélni. A szocialista politikus szerint Magyarországon számos jövedelem a létminimum alatt marad, több kormánypárti politikus pedig nyilatkozta is már, hogy 47 ezer forintból meg lehet élni. (Matolcsy György, Zsiga Marcell – a szerk.)

„Sok gyerek van, akinek sokkal jobb helye lenne otthon, rokonok között, mint állami intézetben vagy idegen nevelőszülőknél, mégis egyre többüket szakítják el családjától anyagi okok miatt. Ahogyan Wilhelm Fruzsinának is a családjával a legjobb, úgy így van ez az itthon élő gyerekekkel is.”

A szocialista politikus ezért azt kérdezte a minisztertől:

• Ön szerint itthon meg lehet élni 47 ezer forintból?
• Ön szerint nem kellene Svédországhoz hasonlóan komolyan venni azt a szintet, ami minimálisan szükséges a „fenntartható élethez” ?
• Ön szerint nem kellene azért tennie a Kormánynak, hogy az itthon élő családok is együtt maradhassanak, hogy a gyerekeket anyagi okok miatt ne szakítsák el családjuktól?  

A miniszter válaszában megköszönte az elismerő szavakat Wilhelm Fruzsina ügyében, és egyetértett abban is, hogy „kevés fontosabb dolog van annál mint, hogy családok együtt maradhassanak”. A Bangóné által felvetett kérdések „azonban nem külügyi-külgazdasági relevanciájúak”, ezért azok tárgyában csak magánvéleményét tudná megosztani, amire viszont az írásbeli kérdés és válasz keretei nem alkalmasak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik