Belföld

Szijjártó ideiglenes útlevelet adott Tóásónak

szijjártó péter (szijjártó péter)
szijjártó péter (szijjártó péter)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ideiglenes magánútlevelet biztosított Tóásó Elődnek a hazatéréshez - mondta Szijjártó Péter miniszter hétfőn Budapesten.

Miután a férfi a büntetését a bolíviai hatóságok szerint letöltötte és szabadlábra került, a helyi hatóságok az útlevelét nem adták vissza. Ezért a Buenos Airesben lévő magyar nagykövetség – amely Bolíviába is akkreditálva van – ideiglenes magánútlevelet adott ki neki, amely alkalmas a hazatérésre – közölte Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatón kiemelte: Tóásó Elődnek a magyar diplomácia azt a konzuli segítséget adta meg, amit minden magyar bajba került állampolgárnak nyújtanak.

Korábban szó volt arról, hogy Tóásó Előd a családtagjaival – feleségével és az ő testvérével – utazik, akik bolíviai állampolgárok. Ha ők vízumkérelemmel fordulnak Magyarországhoz, a jogszabályok adta keretek között segítenek nekik, és bár Bolíviában nincs sem magyar nagykövetség, sem konzulátus, Spanyolországgal van vízumkiadási megállapodása Magyarországnak.

A miniszter megjegyezte: tény, hogy a jogszabályok szerint ítélet nélkül nem tarthatták volna fogva ilyen hosszú ideig Bolíviában Tóásó Elődöt, és Magyarország több diplomáciai erőfeszítést tett ebben a kérdésben, több nemzetközi szervezetnél felvetette az ügyet.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Mario Tadiccsal a KKM nem áll kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik