Belföld

Parlament előtt a “gyilkos” trafiktörvény módosítása

Trafik-folia-nelkul(de23eb0d-da76-4541-bbbe-e1264693d1b8)(430x286).jpg (trafikos gyilkos,)
Trafik-folia-nelkul(de23eb0d-da76-4541-bbbe-e1264693d1b8)(430x286).jpg (trafikos gyilkos,)

Szabó Szabolcs, az Együtt független képviselője, illetve a jobbikos Mirkóczki Ádám a kaposvári gyilkosság után külön-külön nyújtotta be törvényjavaslatát.

Az ellenzéki politikus szerint a tragédiában „nagy szerepe lehetett annak, hogy a jogszabály értelmében a dohányboltokat úgy kell kialakítani, hogy kintről ne legyenek láthatók a dohánytermékek – ezt a sebtében kialakított üzletek zömében úgy oldották meg, hogy az üzletekbe való betekintést teljes egészében lehetetlenné tették”.

Hamar kiderült ugyanakkor, hogy ez a hermetikus elzártság – túl azon, hogy a munkavállalók számára lelkileg megviselő munkakörnyezetet teremtett – a bűncselekmények melegágyává tette a trafikokat. Volt olyan időszak, amikor a szó legszorosabb értelmében mindennapossá váltak a rablások a dohányboltokban – írta indoklásában az Együtt politikusa.

Szabó emlékeztetett rá, hogy a törvény előkészítőinek és az azt elfogadó Fidesz-KDNP-s kormánytöbbségnek – az intő jelek ellenére – azóta sem fordult meg a fejében, hogy a dohányboltok hermetikus lezárása elhibázott szabály.

Szerinte ugyanakkor a kaposvári tragédia után azonban többé senkinek nem lehet kérdés, hogy ezt a veszélyes és értelmetlen rendelkezést haladék nélkül hatályon kívül kell helyezni. Szabó Szabolcs javaslatával azt akarja elérni, hogy szűnjön meg a dohányboltok hermetikus lezárása.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) is módosítaná a törvényt, amelynek „hatálybalépése óta rengeteg dohányboltot raboltak ki és próbálnak kirabolni mind a mai napig sorozatosan és egyre hevesebb intenzitással”. A radikális párt politikusa szerint biztonsági szempontok miatt „indokolt az üzletek belsejének láthatóvá tétele! A rablóknak egyértelműen kedvez, hogy a dohányboltok le vannak fóliázva, így kívülről nem látható a bűncselekmény”. Az ellenzéki politikus szerint a jövőbeni rablások és „tragédiák számának csökkentése és elkerülése végett” a jogszabály módosítása elengedhetetlen.

Az Old Dohányfüstmentes Egyesület a kaposvári gyilkosság után is kiállt a trafikok elsötétítése mellett. Azt állította, hogy nincs összefüggés a trafikok kirablása és azok fóliázása között, csak a dohányipar akarja elhitetni, „hogy azért rabolják ki a dohányboltokat, mert fólia van az üzlet ablakán. (…)  „Ha van megfelelő védelem (kamera, riasztó, csak kóddal nyitható kassza, festékszóró) akkor nem rabolják ki az üzleteket…”.  

 Az egyesülettel ellentétben sokan korábban is úgy vélték, az átláthatatlan fóliarétegek, a zárt ajtók valóban felbátorítják a bűnözőket, hiszen a dohányboltok legalább harmadát már próbálták kirabolni. A kaposvári dohánybolt tulajdonosa nem is várta meg a tragédia után beígért esetleges törvénymódosítást, leszedte a sötétítőfóliát. Ezzel kockáztatta az engedélyét, de nem akarta életveszélyes helyzetbe hozni beosztottait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik