Belföld

Több tízezer bringás szállta meg Budapestet

A Bakáts térről indult az I bike Budapest elnevezésű kerékpáros felvonulás, egy jókora belvárosi kör után a Margitszigeten lesz bringaemelés.

A Critical Mass elérte azt a célját, hogy népszerű legyen a nagyvárosi bringás közlekedés. Most – a Critical Mass szervezőivel összefogva – azt szeretnénk, hogy Budapest neve és a bicikli fogalma végleg összeforrjon – írják a szervezők.

Az I Bike Budapest demonstráció helyett inkább egy bringás örömünnep lesz, ami mindenkié, aki Budapesten bringázik, és amit minden tavasszal meg szeretnénk rendezni. A menet több tízezer résztvevővel 16 órakor indult, a margitszigeti érkezés tervezett dátuma: körülbelül 18:30.


Pál Anna

A Magyar Kerékpáros Klub szerint a felvonulás egyik célja felhívni a figyelmet, hogy miközben az elmúlt két évtizedben tizenegyszeresére nőtt a kerékpárosok száma a fővárosban, a közlekedésüket segítő infrastrukturális fejlesztések nem állnak ezzel arányban. A “bringás felvonulás” résztvevőit levélben üdvözölte Gajus Scheltema a Holland Királyság budapesti nagykövete, aki “a régió bringás fővárosának” nevezte Budapestet.

Lezárták a várost

A biciklis felvonulás ideje alatt jelentős forgalomkorlátozásokat vezetnek be a fővárosban. Több út egyáltalán nem vagy csak nagyon lassan lesz járható és keresztezhető. Ugyanakkor a felvonulás alatt 450 önkéntes rendező biztosítja – a rendőrséggel és a BKK-val együttműködve – a tömegközlekedési eszközök gyors áthaladását, elsősorban a villamosokét és a metrópótlókét, amelyek várhatóan zavartalanul járhatnak.


Pál Anna

A felvonulás útvonalán több helyen parkolási tilalom lesz. A 7-es buszcsalád járatait és a Rákóczi útról a Hegyalja út felé haladó buszokat budai irányban a Blaha Lujza térnél a Szabadság híd felé terelik. Torlódás várható a Kiskörúton és a Nagykörúton, a Dózsa György úton, a Hősök tere, a Keleti pályaudvar és a Boráros tér környékén, a Hegyalja úton, az Attila úton, a Mészáros utcán, valamint a Margit híd felé vezető útvonalakon.

Erre mennek

Az útvonal pedig: Bakáts tér – Közraktár utca – Pesti alsó rakpart – Dráva utca – Dózsa György út – Hősök tere – Damjanich utca – Rottenbiller utca – Rákóczi út – Erzsébet híd – Attila út – Alagút – Lánchíd – Akadémia utca – Garibaldi utca – Báthori utca – Honvéd utca – Markó utca – Széchényi rakpart – Margit híd – Margitsziget Nagyrét.

Így talán könnyebben emészthető:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik