Belföld

Szanyi nekiment az egész politikai elitnek

Szanyi Tibor (Szanyi Tibor)
Szanyi Tibor (Szanyi Tibor)

A szocialista EP-képviselő kiosztotta a bizniszpártokat (DK, Együtt, PM), a Fideszt és sajátjait sem kímélte, de a VS.hu-nak azt mondta, nincsenek személyes ambíciói.

Szerinte az elmúlt idők nagy vihart kavart ügyeire az MSZP nem adott kellően erőteljes és ideologikus baloldali válaszokat. A vasárnapi zárva tartásnál azt jellett volna hangsúlyozni, hogy a szabad vasárnap tradicionális baloldali jelszó, és nem mondták, hogy legyen, de “zárjon be a Mercedes is” (amely most a legnépszerűbb munkahely – a szerk). Hiba volt részt venni a Quaestor-károsultakért szervezett tüntetésen, miközben olyan MSZP-aktivisták ad vasárnap tradicionális baloldali jelszó, legyen, de „zárjon be a Mercedes is” (amely egyébként a legnépszerűbb munkahedójából kártalanítják a „tipikus pilótajátékként működő” Quaestor befektetőit, akik még a rezsiszámláikat is nehezen fizetik ki.

Szanyi szerint 2018-ig pártjának karakteresebb és önállóbb baloldali politikát kell felépítenie, szakítania kell a DK-val, az Együtt-tel, a PM-mel, mert egy karakteres MSZP maga több voksot tud szerezni, mint velük, és egyébként is ezek a szervezetek bizniszpártok, nem mozgalmi politikát folytatnak, önmaguk finanszírozása a legfontosabb céljuk. Mint mondta: az MSZP csak így kerülheti el, hogy 2018-ban a Fidesz, az MSZP és a Jobbik nagyjából azonos támogatottsággal jusson be a parlamentbe. Ez ugyanis kikényszeríthetne egy „nagyon lélekromboló” MSZP-Fidesz együttműködést a Jobbik ellen.

Nem jött be az oligarchaváltás

Nemcsak az MSZP, hanem a Fidesz is meg van rendülve, Orbán Viktornak „láthatóan nem sikerült az oligarchaváltás”. Míg a Fidesz és az MSZP finanszírozási gondokkal küzd, a Jobbik láthatóan szinte korlátlan külső forrásokkal rendelkezik. Szerinte csak ez lehet az oka, hogy a Fidesznél és az MSZP-nél sokkal több aktivistát tud mozgatni, több rendezvényt tart országszerte. Az MSZP természetes finanszírozási forrásait „a Fidesz diktatúrája” felszámolta, a baloldali politikusok, vállalkozók cégeinél számos esetben indult célzott és a vállalkozást ellehetetlenítő adóvizsgálat az elmúlt években. Ennek meg is lett az eredménye, az MSZP gazdasági hátországát gyakorlatilag felszámolták.

Gyurcsány amnesztiát kapott Orbántól

Szanyi érdekesnek nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc cégeit mindez elkerülte, mintha a DK elnöke „amnesztiát kapott Orbán Viktortól”. Árulkodónak nevezte, hogy Orbán a tapolcai kampányban azt mondta: Gyurcsány Ferencet kell felrángatni a színpadra maga mellé ahhoz, hogy figyeljenek rá, majd erre meg is jelent az a Gyurcsány-interjú, amivel ismét korrupt pártfinanszírozással vádolta meg az MSZP-t. A VS.hu kérdésére, hogy az MSZP jelenlegi vezetésében látja-e azt az képességet, ami a pártot képessé tenné egy ilyen fordulatra, Szanyi Tibor egyértelmű nemmel felelt.

Szanyi szerint az MSZP-nek jobban kellene hangsúlyoznia az ötszázalékos élelmiszeráfát, az európai minimálbért a gyerekek, nők, fogyatékkal élők elleni erőszakos bűncselekmények kiemelt súlyú büntetését. Ezen kívül van egy nagy ötlete az európai bizalom erősítésére is: úgy képzelné el, hogy a dollárbankjegyek mintájára – amelyeken szerepel az „In God we trust”, vagyis „Istenben bízunk” kifejezés, az euróbankjegyekre is rá kellene írni, hogy „In Europe we trust”, vagyis „Európában bízunk”. (Magyarországon egyelőre álom az euró – a szerk.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik