Belföld

Nyíregyházán sem kérnek a Klikből

Kilenc gyakorlóiskola fenntartását átvenné az állam az egyetemektől, főiskoláktól. A listán a nyíregyházi Apáczai János Gyakorló Általános Iskola is szerepel. A szülők demonstrációra készülnek, nem kérnek a Klik-fenntartásból, az intézmény tantestülete sem támogatja az átadást, a főiskola szenátusa május 7-én alakítja ki álláspontját.

Az illetékes minisztérium állítólag azért akarja átadni kilenc gyakorló fenntartását a Kliknek, mert „nem elég hatékonyak”. (Nyíregyházán egyébként két gyakorló is van, az Eötvösben az általános mellett gimnáziumi képzést is tartanak.) A nyíregyházi Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola jövőre lesz 60 éves. A város egyik legnépszerűbb iskolája, ahol sosem küzdöttek beiskolázási gondokkal. A magas színvonalú oktatás miatt több szülő a város másik végéből is ide hordja a gyerekét.

A szülőket az iskolában nemrég tájékoztatták a tervezett változtatásról, ők teljes mértékben kiállnak amellett, hogy a patinás intézmény maradjon a főiskola fenntartásában. Mint Andó Károly igazgatótól megtudtuk: az intézmény tantestülete nem támogatja az átadást. Ő egyébként jelenleg éppen Egerben tartózkodik a gyakorlóiskolák éves találkozóján. Annyit még elmondott, éppen egy állásfoglalást fogalmaznak meg a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban.

Fontos megjegyezni: nem a megszüntetésről, hanem a fenntartói jogok átadásáról van szó. A szülők azonban nem kérnek a Klikből, szervezkedni kezdtek, a legnagyobb közösségi portálon is megosztották, hogy április 28-án délután négy órakor demonstrációt tartanak az iskola előtt.


Fotó: mindenkinekbecsengettek.hu

A felsőoktatási államtitkár levélben kereste meg a Nyíregyházi Főiskolát, hogy az Apáczai ügyében folytassa le a véleményezési eljárást. Ennek a határideje május 8 – tudtuk meg Kvancz Józseftől, a Nyíregyházi Főiskola kancellárjától, aki előrebocsátotta: a gyakorlóiskola esetében a munkáltatói jogkört a főiskola rektora gyakorolja. (Kerestük telefonon Jánosi Zoltán rektort, de nem sikerült elérni.)

Érdeklődésünkre Kvancz József elmondta: jelenleg nincs döntés, egy esetleges fenntartóváltásról folyik a véleményeztetési eljárás, amit a törvény ír elő. A főiskola szenátusa május 7-én alakítja ki álláspontját.

A kancellár hozzátette: nem értik, miért szükséges a fenntartói jogok megváltoztatása, egyszerűen kész tényként kapták a minisztériumtól, hogy az Apáczai is szerepel a listán. Hozzátette: a szülők vehemensen kiállnak amellett, hogy az iskola megmaradjon a főiskola fenntartásában, de sok esetben racionális érveket hoznak fel álláspontjuk mellett. A főiskola vezetése tud a tervezett demonstrációról, a szülők hivatalosan értesítették arról, hogy az iskola után a főiskola elé vonulnak, ahol petíciót adnak át a rektornak.

Arra a kérdésre, hogy a főiskola fenn tudja-e tartani a két gyakorlóiskolát, Kvancz József kancellár igennel felelt, működtetésükre, üzemeltetésükre természetesen rendelkeznek saját forrással, kapnak rá állami keretet, továbbá egymilliárd forint külön címzett támogatást is kapott a két intézmény.

A Nyíregyházi Főiskolának címzett levélben az is szerepel, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ügyben május 29-én hozza meg a döntését – az iskola és a főiskola véleményére alapozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik