Belföld

Francia EP-képviselő: a Fidesz „méreg, amely mindenfelé beszivárgott”

jean-marie cavada (jean-marie cavada)
jean-marie cavada (jean-marie cavada)

Illiberális demokráciákról tanácskoztak Budapesten. Orbán „önkényuralma” az EU gyengeségét mutatja – hangzott el.

“Méreg, amely mindenfelé beszivárgott”, így értékelte a Fidesz-kormány tevékenységét Jean-Marie Cavada francia liberális EP-képviselő, aki az „Illiberális demokráciák” címet viselő tanácskozáson szólalt fel Budapesten – írja a Nol.hu.

A hetvenöt éves politikus felidézte, hogy tizenöt éve az osztrák kormányt nagyon keményen megbüntette az EU – politikai szankciókat vezettek be, miután a Néppárt koalícióra lépett Jörg Haider szélsőjobboldali Szabadságpártjával, ami eredményes is volt, a párt ma már nem játszik meghatározó szerepet Ausztriában. Az elmúlt öt évben viszont azt tapasztalták, hogy az európai alapértékekkel bármit meg lehet tenni, nincs semmi következménye – utalt Orbán Viktor kormányzására.

Cavada szerint az EU-nak a tagállami kormányokkal szemben is ki kellene állnia az alapértékek – a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi méltóság – mellett. Azt mondta, a túlélés érdekében az Orbán-kormány az önkényuralom útjára lépett és ahogy csökken a népszerűsége, egyre populistább lépéseket tesz, hogy a jobboldal keményvonalas részét egyesítse a szélsőjobbal. Ezt látni Franciaországban is, ahol a legnagyobb jobbközép párt a Nemzeti Fronttal flörtöl – tette hozzá.

Ha az EU azt mondaná, hogy Magyarországot a 7. cikkely alkalmazása fenyegetné (ez azt mondja ki, hogy ha egy tagállam súlyosan és tartósan megszegi az európai értékeket, felfüggeszthetik szavazati jogát az Európai Tanácsban), az Orbán-kormány engedelmeskedne – mondta Cavada. „Mi történhet? Magyarország kilép az EU-ból? Putyin majd a segítségére siet? Hát csak tessék!” – mondta a francia EP-képviselő.

Cavada szerint az uniós intézmények mélységesen és tiszteletteljesen magyarpártiak, egyáltalán nem igaz, hogy magyarellenesek lennének, az autokraták viszont bármilyen manipulációra képesek. Az Európai Bizottság magyar ügyekben nem állt a helyzet magaslatán, José Manuel Barroso gyáva volt – mondta a képviselő, aki szerint Európa gyengeségét mutatja, hogy egyre több autokrata vezető jelenik meg, megerősödnek a populista pártok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik