Belföld

Brüsszelnél kilincsel a DK a felsőoktatás miatt

Az Európai Bizottság oktatási biztosától akarja megtudni a párt, összhangban van-e a felsőoktatás átalakítása az EU politikájával.

A Demokratikus Koalíció (DK) állásfoglalást kér az Európai Bizottságtól (EB), mert úgy látja, hogy a kormány felsőoktatás átalakítására vonatkozó elképzelési több ponton is szembemennek az Európai Uniót jellemző értékekkel – közölte Niedermüller Péter EP-képviselő pénteken az MTI-vel. Szerinte a felsőoktatás helyzete 2010-től drámaian romlott, a kormányzat megpróbálja a lehető legszigorúbb állami, kormányzati kontroll alá vonni a felsőoktatást.

A kancellárok kinevezése után létre akarják hozni a konzisztórium elnevezésű intézményt, amelyik teljhatalmat kapna – mondta. A rektornak nem lenne vétójoga a konzisztórium döntéseivel szemben, míg a testület mindenben dönthet. Niedermüller szerint ezen az újabb testületen keresztül a kormány lényegében megszünteti a egyetemi autonómiát.

A DK szerint nem a kormányzatnak, hanem az egyetemek vezetőinek kell dönteniük arról, hogy melyik szakot tartják meg és melyiket szüntetik meg. Niedermüller közölte, a kormány felsőoktatási elképzelései miatt az EB-hez fordul. Hozzátette, tudják, hogy az oktatás tagállami hatáskörben van, de meg szeretnék kérdezni az oktatásért felelős biztost, hogy szerinte mennyiben egyeztethetőek össze a kormányzati elképzelések az EU oktatás- és foglalkoztatáspolitikájával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik