Belföld

Földtörvény: a természetvédőknek csak az Alkotmánybíróság maradt

termofold(210x140).jpg (termőföld)
termofold(210x140).jpg (termőföld)

A természetvédő szervezetek szerint csütörtökön kibújt a szög a zsákból, így felkérik a köztársasági elnököt, az ombudsmant és a parlamenti pártokat, hogy ha elfogadja a parlament a nemzeti parki földek elvételét, akkor forduljanak az alkotmánybírósághoz.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország MTI-hez csütörtökön eljuttatott közös közleménye emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága elfogadta és parlamenti zárószavazásra terjesztette be az állami vagyonról szóló törvény kétharmados részek nélküli változatát.

Mégis előterjesztették

Az állami vagyonról szóló törvényről múlt héten azért nem született döntés, mert az ellenzék nem szavazta meg a kétharmados támogatást igénylő részeket, amelyek az állami földvagyon központosított kezelését szolgálták.

A kormányzat mégis zárószavazásra terjesztette be a törvénytervezet feles részeit, amelyek a nemzeti parki igazgatóságoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) helyeznék át a védett területekkel kapcsolatos vagyonkezelési feladatokat.

Az említett természetvédelmi szervezetek szakmailag teljesen alaptalannak tartják, hogy a kormányzat annak ellenére erőlteti a nemzeti parkok jogainak csorbítását, hogy nem valósulhat meg az általuk eddig kommunikált cél, vagyis az állami vagyon egységes kezelése.

Sérti az egészséges környezethez való alapjogot

“Ez a lépés valóban a természetvédelmi rendszer jövőjére nézve rendkívül baljós tendenciát vetít előre” – tették hozzá.

A természetvédők szerint a törvény elfogadása visszafordíthatatlan károkat okozhat Magyarország természeti örökségében és ezért alkotmányellenes.

A szervezetek a törvény elfogadása esetén felkérik a köztársasági elnököt, az ombudsmant és a parlamenti pártokat, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz az egészséges környezethez való alapjogot sértő jogszabály megsemmisítése érdekében – írták.

A törvényjavaslatról várhatóan jövő kedden szavaz a parlament.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik