Belföld

Csúsznak a vörösiszap károsultjainak kifizetései

vörösiszap (vörösiszap, )
vörösiszap (vörösiszap, )

A bürokrácia és a MAL Zrt. felszámolása is lassítja a folyamatot, pedig már majdnem 5 év eltelt az ömlés óta.

Csak négy vörösiszap-károsult tudta megindítani az eljárást a MAL Zrt. ellen a négy és fél éve történt katasztrófa miatt – mondta Magyar György ügyvéd a Magyar Nemzetnek. Mivel a MAL felszámolás alá került, a magányszemélyeknek megítélt nem vagyoni kártérítést a cég nem tudta eddig rendezni, mivel ők a hitelezői sor végén állnak, ezért van szükség további eljárásokra.

A nem vagyoni kártérítésekre egyébként az állam is kezességet vállalt. Az állami segítségre az jogosult többek között, aki tavaly december 31-ig pert indított vagy a felszámolási eljárásban igényt érvényesített, és persze a vörösiszap kiömlése miatt szenvedett kárt.

 

Magyar ügyvédi irodája három ügyben összesen tízmillió forint kártérítési összegű eljárást indított, míg egy ügyben korábbi ügyfeleik 12 millióért perelnek. Azért csak ennyi ügyről tud, mert sok polgári peres ítélet még nem jogerős. Ennek oka, hogy a devizaperek leterhelik a Fővárosi Ítélőtáblát. A pénzéhez még konkrétan senki sem jutott hozzá.

Ráadásul a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Nemzetgazdasági Minisztérium még nem állapodott meg abban, hogy a kormányhivatal magától intézkedhetne a kifizetésekben. Amíg ez nem történik meg, addig ők csak felterjesztik a minisztériumnak a jogerős határozatot, a tárca pedig végrehajtja azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik