Belföld

Orbán Viktor lehetett volna államférfi is, de nem álmodott elég nagyot

Bojár Gábor (bojár gábor,)
Bojár Gábor (bojár gábor,)

Bojár Gábor nyíltan bírálja a kormányt. A Graphisoft alapítója a Propellernek azt is elárulja, szerinte mi Orbán történelmi bűne.

A mostani kormányzattal is az a baja, hogy legfeljebb megérzi, mit akar a nép és azt csinálja. Nem alakítja, mit akarjon a nép. Magyarországon sajnos csak politikusok vannak.

“Orbán Viktor erősen karizmatikus ember, lehetett volna államférfi is belőle, de nem álmodott elég nagyot, maradt politikus. Orbán nemzetellenes, történelmi bűne, hogy nem segítette a magyarokat abban, hogy megtanuljanak a saját lábukra állni:” azt, hogy magukra kell számítaniuk, nem az állambácsira.

“Ez nincs benne a reflexeinkben, hiszen ötszáz évig voltunk megszállva. Aztán szabadok lettünk, de ebbe beletartozik az is, hogy felismerjük, nem azt kell várni az államtól, hogy helyettünk oldja meg gondjainkat, hanem csak azt, hogy szolgáltasson és biztosítsa azokat a körülményeket, melyek között gondoskodni tudunk magunkról, a társadalmunkról és az országunkról”.

Bojár szerint “a Bokros-program után ez nagyon lassan elkezdett kialakulni, hiszen annak ez volt a lényege. Nem megszorítás volt, hanem annak tudatosítása, hogy magunkra kell számítanunk, mert az állam nem arra való, hogy helyettünk megoldja a problémáinkat. Ez a folyamat elindult, de Orbán Viktor visszafordította. Ez pedig egy történelmi bűn, mert egy nemzet tudatát teszi tönkre. És Magyarország boldogulása ettől szinte reménytelenné válik.”

Szerinte Gyurcsány Ferenc is lehetett volna államférfi, de belebukott. Az őszödi beszéd csak hiba volt, Bojár annál súlyosabbnak tartja, hogy nem mondott le az elvesztett népszavazás után. Bársonyos reformokról beszélt, de egy „harcos reformpolitikus nem képviselhet hitelesen egy bársonyos reformpolitikát”. Bokros Lajost tiszta embernek nevezi, elveit szereti, azokkal azonosulni tud. „Más kérdés, hogy kormányzóképes erőt nem tud felmutatni. De lehet, hogy nem is ezzel van a baj, hanem azzal, hogy erre a magyar társadalom nem vevő.”

Juhász Pétert (Együtt), mint a korrupcióellenes harc bajnokát, pénzzel is támogatja. „Nem akkora pénzzel, amivel pártokat szoktak venni, mert én hangsúlyozottan nem akarom megvenni és semmit nem várok el cserébe. De egy szerény összeget adok jelzéseként annak, hogy a harcát nagyra becsülöm.

A Jobbik tapolcai győzelmét a politikusok korruptságával magyarázza, abban bízik, hogy nem azért növekszik a Jobbik népszerűsége, mert rasszista, antiszemita és újfasiszta, hanem azért, mert még nem látták, hogy korrupt. Az állammal nemcsak idehaza, külföldön sem üzletel. Cége csak olyan piacra dolgozik, ahol szóba sem jöhet korrupció. Ez az ára, hogy szabadabban beszélhet.

További részletek itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik