Belföld

Mégsem az Európai Bizottság bólintott rá a paksi bővítésre

lázár jános mr bean (lázár jános)
lázár jános mr bean (lázár jános)

Lázár Jánost kiigazította Brüsszel, mert nem az Európai Bizottság, hanem az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) írta alá hétfőn az orosz fűtőanyag-szállítást lehetővé tevő szerződést – írja az MNO.hu.

Nem az Európai Bizottság, hanem az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) írta alá hétfőn azt a szerződést, amely lehetővé teszi, hogy Oroszországból érkezzen majd fűtőanyag a Pakson építendő új reaktorokba, miután a magyar kormány figyelembe vette a luxemburgi ügynökség észrevételeit – közölte a bizottság energiaügyekért felelős szóvivője Anna-Kaisa Itkonen kedden.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis hétfőn arról tett bejelentést, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a paksi bővítés legfontosabb kérdésének számító fűtőanyag-szállítási szerződést.

Az ESA arról adott tájékoztatást, hogy a paksi ellátási szerződést megkötötték, és az elemzésük arra világított rá, hogy kéréseiket figyelembe vették, történetesen a szerződés időtartamára és a fűtőanyag-ellátás diverzifikációjára vonatkozóan – magyarázta a fejleményt Anna-Kaisa Itkonen. Az Európai Bizottság fő kifogása az volt, hogy nem volt nemzetközi tender a beruházásra. Az unióban ugyanis nem fogadható el, hogy ugyanaz legyen az építő, az üzemeltető és a fűtőanyag-szállító. Az előírások szerint a nagy energetikai beruházásokban több ország vállalatainak kell helyet kapniuk – derül ki az MNO.hu cikkéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik