Belföld

Egyetemista tüntetők mennek este az EMMI elé

Nem tágítanak az egyetemi hallgatók, tüntetni fognak, hogy ne a fejük felett döntsön a kormány az új felsőoktatásról. Este 6-ra mennek a minisztérium elé, majd a megszüntetésre ítélt Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához a Ludovika térre. Sajtóhírek szerint újabb szakok is megszűnhetnek, miközben egyes politikusok már Orbán Viktor elleni lázadást látnak a demonstrációkban.

A “harcolunk, hogy tanulhassunk” jelszónak megfelelően továbbra is kitartanak az ELTE Társadalomtudományi Karáról kiindult tiltakozók. A Facebook-oldaluk szerint ugyan tett engedményeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), tehát megmenekülhet a kommunikáció és a nemzektözi tanulmányok szak is, de a felsőoktatási reformoktól nem állt el a kormány. Így fogalmaznak a tiltakozók.

“Az EMMI csupán a követeléseink kis részét teljesítette! Követeljük, hogy az EMMI vonja vissza az előterjesztést! Követeljük, hogy a felsőoktatási reformról átlátható, széles társadalmi egyeztetés keretében döntsünk! Követeljük a felsőoktatási autonómiát!”

A tervek szerint 18 órára az EMMI elé vonulnak a Szalay utcába, majd onnan a megszüntetésre ítélt Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához a Ludovika térre. Érdekesség, hogy itt van a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete, amit a kormány tervei helyzetbe hoznának (pl. a korábban megszüntetésre javasolt nemzetközi tanulmányok is idekerült volna). A Facebookon már 2400-an jelezték, hogy elmennek a demonstrációra.

 

A tüntetés oldala szerint az ELTE ÁJK Jog és Társadalomelméleti Tanszéke is szolidaritási nyilatkozatot tett, mondván ők is féltik az egyetem autonómiáját, szakuk önállóságát és a tudomány függetlenségét (a tanszék honlapján egyelőre nem találtuk meg ezt a nyilatkozatot).

A pártpolitika is beszállt az üzengetésbe: miután több ellenzéki párt is jelezte a szolidaritását a hallgatókkal, Barabás Richárd, a PM szóvivője egyenesen lázadásra buzdított az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Blogján azt írta, „szóba jöhet a hídfoglalás, egy Kossuth-téri tüntetés, spontán szerveződő tiltakozó akciók, felvonulások, ultimátum… kreativitásból nem lesz hiány”. Ennél továbbment, nemcsak a felsőoktatást akarja megvédeni, hanem szerinte gyenge az Orbán-kormány, amit most kell megdönteni.

Közben a Nol.hu azt írja, kedden a Felsőoktatási Kerekasztal is tárgyalt a kormány javaslatairól. Az említett kritikus szakok tehát nem szűnnének meg, Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerint viszont átalakítják őket. A pszichológiai képzés nem lesz osztatlan, de a társadalmi tanulmányok szakot tényleg kivezetik. Alapszakon a műszakimenedzser-képzésnek is vége, de a Nol úgy tudja, a mozgóképkultúra, a tervező grafikus vagy a környezetkultúra szakok is a megszűnés szélén vannak.

Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is beszélt az átalakításokról az M1-en szerda reggel, hozzátéve, hogy a felsőoktatás átalakításáról két hónapig egyeztettek a szakbizottságokkal és a gazdasági szereplőkkel, mielőtt megfogalmazták. Megvizsgálták mind a 650 szakot a szektor szereplőivel közösen, ennek ellenére számítottak az elégedetlenségre.

Elmondta, a nemzetközi kapcsolatok szaknál a Magyar Rektori Konferencia vállalta, hogy a tartalmi szint emelése érdekében módosítja a követelményeket. A jövőben megvizsgálják még, hogy valóban szükséges-e országszerte 16 helyen a nemzetközi kapcsolatok oktatása, a pszichológia esetében pedig megmaradhat az osztott képzés, bár egyedül a mesterszint piacképes – mondta Maruzsa. A kormánydöntés májusra várható, ezt követően az Országgyűlés dönt a jogszabályról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik