Belföld

Rákkeltő cipőket talált a fogyasztóvédelem

Cipőellenőrzés (fogyasztóvdelem, )
Cipőellenőrzés (fogyasztóvdelem, )

A 25 ellenőrzött tétel közül 4 pár esetében a bélésben fellelhető króm mennyisége súlyos egészségügyi kockázatot jelent.

A cipőkben talált króm erősen mérgező, rákkeltő anyag, allergiás kiütést okoz, már nagyon alacsony koncentrációban is képes bőrgyulladást, dermatitiszt kiváltani.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában 25 pár cipőt vizsgáltak meg a szakemberek. A vizsgálaton 4 pár cipőről derült ki, hogy olyan mennyiségben tartalmaz krómot, ami már káros lehet az egészségre. Ezen cipők forgalmazását a Hatóság megtiltotta. A szakemberek 5 pár gyermek-, 12 pár női, 8 pár férficipőt ellenőriztek a laboratóriumban. A 4 pár kifogásolt lábbeli bélésében 5 mg/kg-nál magasabb volt a krómtartalom, ami súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet – derül ki a fogyasztóvédelem közleményéből.

A krómot nem szándékosan alkalmazzák a bőr- és a bőripari termékek gyártásánál, hanem a bőr feldolgozásakor, a cserzéshez használt króm oxidációja során képződhet.

A szakemberek azt is ellenőrizték, hogy a szabályoknak megfelelő tájékoztatás szerepel-e a termékeken, hogy a vásárlók megfelelően tudjanak tájékozódni. A címkézés módja többféle is lehet, a lényeg, hogy rajta legyen a cipőkön vagy azok dobozán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik