Belföld

Deutsch politikai sci-fit emleget, Gyurcsány üzen Lázárnak: „Nem kell félni”

Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)
Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)

Idehaza áll a bál az Altus uniós megbízatása miatt, pedig a cég nem is az uniós pénzek elköltését ellenőrzi. "Európában normális, ha egy cég szakmai munkája nem függ tulajdonosa politikai szimpátiájától”.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a Népszabadságnak azt mondta, ő nem üzletember, hanem politikus. „Másnak háza, autója van”, neki vállalatai is, de vigyáz, hogy „ez ne keveredjen a politikával”. Nem okoz feszültséget pártos és üzleti ügyei összehangolása, ipari vállalkozásai nem pályáznak EU-támogatásra, tanácsadó cége nem vállal hazai megbízásokat. A mostani uniós megbízásról azt mondta, a munka 28 országra szól.

„Nem kell félni, a cég azonos értékelési standardokat használ Portugáliától Dániáig. (…) Európában normális, ha egy cég szakmai munkája nem függ tulajdonosa politikai szimpátiájától.” Arra a kérdésre, mit szólt volna, ha kormányfősége idején Orbán Viktor cége kap ilyen feladatot azt mondta, hogy az „Altus nem politizál”, neki van elég terepe a politizálásra”.

A cég nyilvános fejlesztési programokat elemez, nem végez pénzügyi ellenőrzést, nem kontrollálja a kormány által felállított intézményrendszert. Az Altus a mostani megbízást az ősszel nemzetközi tenderen nyerte el egy konzorcium vezetőjeként. A DK elnöke szerint tisztességtelen cége szakértőiről azt feltételezni, hogy az ő véleménye befolyásolja munkájukat, ő nem szól bele, hogy a cég mely nemzetközi tendereken indul.

Lázár János napokon belül levelet küld az Európai Bizottság regionális támogatásokért felelős főigazgatójának, hogy Brüsszel gondolja újra az Altus Zrt. megbízását. Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a Népszabadságnak azt mondta, a miniszter személyesen is tudatja majd aggodalmait, amikor májusban Brüsszelbe megy. Azt a kabinet is tudja, hogy az Altus megbízásának nincs köze a 2007 és 2013 közötti EU-források felhasználásához, de bizarrnak tartja, hogy Gyurcsány cége nyerte az EU-tendert.

Az EU újabb támadása? 

Az uniós megbízás hétfőn napirend előtt is téma volt. Hörcsik Richárd (Fidesz) mondta azt, hogy az elmúlt hetek eseményei világosan mutatják: a felszínen mutatkozó “jó politikai kapcsolatok” ellenére az EU továbbra is aktívan dolgozik a magyar kormány ellen. Szerinte a korrektség legkisebb jelét sem várhatják el Gyurcsány Ferenctől és a vizsgálati dokumentumokat sem lehet legitimnek tekinteni majd. Lázár János erre azt válaszolta, hogy a fejlesztéspolitika tekintetében is áll minden vizsgálat elé a kormány, de egy olyan embert bíztak meg ellenőrzéssel, aki saját bevallása szerint is hazudott éjjel, nappal és este.

“Tisztázatlan még egyelőre, hogy ez valami júdáspénz lenne, tekintettel Gyurcsány Ferenc elévülhetetlen, a nemzetközi munkásmozgalomban betöltött érdemeire. Az EU nem gondolta végig a döntést, ezért tájékoztatni fogják a bizottságot arról, hogy Gyurcsány Ferenc ma is aktív képviselő – tette hozzá a miniszter, jelezve, hogy a cég két munkatársa korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél dolgozott, nem lepődne meg, ha ők mondanák meg, mely pályázatokat kell vizsgálni az EU-nak szúrópróbaszerűen. Lázár János szerint a bizottság érdeke, hogy szavahihetősége és tekintélye ne sérüljön Magyarországon, ezért kérik, hogy vizsgálja felül a döntést.

Deutsch is beindul

Deutsch Tamás botránynak, nyílt provokációnak nevezte, hogy Brüsszel Gyurcsány cégére bízta az uniós fejlesztéspolitika vizsgálatát. A PestiSrácok.hu-nak az Európai Parlament fideszes képviselője azt mondta: azonnali kérdést intéz az Európai Bizottsághoz, hogy a máskor oly kényes figyelmüket miként kerülte el ez a durva összeférhetetlenség. “Lépni fogok azért is, hogy az ügyet vegyék fel az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának napirendjére, s ha kell, az egyperces kérdések között is szóvá teszem a privatizációs botránycég uniós pénzelését” – tette hozzá.  

Deutsch Tamás szerint “az Európai Bizottság szembe köpte azokat az elveket és értékeket, amelyeket amúgy hihetetlen keménységgel és következetességgel szokott számon kérni valamennyi tagállamon, köztük Magyarország kormányán. Ez az elv a a teljes pártpolitikai semlegesség elve az uniós közpénzek felhasználásánál. (…)  Ha néhány hónappal ezelőtt valaki azt mondja, hogy az Európai Bizottság több millió eurós szerződést köt bármely tagállamban egy olyan céggel, amelynek tulajdonosa az adott ország volt miniszterelnöke, mindenki a hasát fogta volna a röhögéstől, esetleg a politikai sci-fi kategóriájába sorolták volna a gondolatkísérletet”.

A mostani kormányzati felhorgadást némiképpen árnyalja, hogy a volt miniszterelnök cége hónapok óta dolgozik az EU-nak, és nem ellenőriz semmit.

Az Altusé volt a legelőnyösebb ajánlat 

Nem hajt végre auditálási, ellenőrzési feladatokat az Altus – közölte a BruxInfo érdeklődésére a regionális politikai szóvivő. A cég egy 11 tagú konzorcium vezetőjeként a megreformált kohéziós politika végrehajtásának első két éves tapasztalatairól szóló tanulmány elkészítésére kapott megbízást. „Az Altus-féle konzorcium nyújtotta be az európai és a magyar adófizetők számára legelőnyösebb ajánlatot, ezért kapta meg a szerződést.”

Jakub Abramowicz hozzátette, hogy a jelentés az európai regionális fejlesztési alapból és a kohéziós alapból finanszírozott programok végrehajtását követi figyelemmel a 28 tagállamban. A dokumentum nem foglalja magába „a regionális politika irányítási és ellenőrzési struktúráinak a górcső alá vételét”.

Bizottsági források felhívták a figyelmet arra, hogy a 2014 utáni kohéziós politika számos újítást vezetett be. A Gyurcsány tulajdonában lévő cégnek és a konzorcium más tagjainak – akiket a Bizottság választott ki – arról kell tanulmány írniuk, hogy milyen nehézségekbe ütközik ezeknek az elveknek az alkalmazása a tagállamokban és a régiókban. „Semmilyen szabály nem tiltja az együttműködést egy céggel, ami egy korábbi miniszterelnök vagy más politikai vezető érdekeltségébe tartozik” – jelentette ki egy nevének mellőzését kérő forrás a BruxInfónak az esetleges összeférhetetlenségre vonatkozó kérdésére.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik