Belföld

Sztrájkba fognak az értékszállítási dolgozók

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 04. 20. 20:31

A szakszervezet kérése az alapbérek átlagosan 5 százalékos növelése volt, valamint az, hogy a béren kívüli juttatásokat személyenként emeljék évi 22 000 forintra.

Határozatlan időre sztrájkot kezdeményez kedd éjféltől az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) a JNT Security Kft.-nél működő szervezete a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeinek védelmében, miután a munkáltatóval még december 18-án elkezdődött 2015-ös bértárgyalások eddig nem vezettek eredményre – közölte Kovács Zoltán, a sztrájkbizottság elnöke hétfői közleményében.

A közlemény ismerteti: a szakszervezet kérése az alapbérek átlagosan 5 százalékos növelése volt, valamint az, hogy a béren kívüli juttatásokat személyenként emeljék évi 22 000 forintra. A munkáltató 1,5 százalékos átlagos alapbérnövelést javasolt, ami a későbbi tárgyalások során 1,6 százalékra módosult.

A munkavállalók türelme az elhúzódó tárgyalások során elfogyott, és kiszolgáltatott helyzetük javítása érdekében azonnali munkabeszüntetést javasoltak a szakszervezeti delegációnak, amely a munkáltatónak további esélyt adva egy jobb ajánlat megtételére, 2015. március 27-én sztrájkbizottságot alakított – idézte fel közleményében Kovács Zoltán.

53,3 millió forint

A szakszervezet a munkáltató kérésére április 10-én részletes, a teljes munkavállalói létszámot lefedő, és az egyes kereseti sávokat konkrétan meghatározó alapbérfejlesztési javaslatot nyújtott át a tárgyalások során. Ez a javaslat az 5 százalékos béremelés mellett fedezetet biztosított a béren kívüli juttatások megemelt kifizetésére is. A szakszervezet javaslata éves szinten 53,3 millió forint járulékok nélküli terhet jelentett volna a munkáltató részére a JNT által ajánlott 20,6 millió forint helyett.

Mivel a munkáltató az általa ajánlott keresetfejlesztési ajánlaton nem akart változtatni a tárgyalások során, a sztrájkbizottság most bejelentette a határozatlan idejű sztrájk elindítását.

A sztrájkbizottság a kialakult helyzetért elsősorban a JNT Security Kft. vezetését, valamint a Magyar Posta Zrt. tulajdonosi képviseletében eljáró és a tulajdonosi jogköröket gyakorló Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. vezetését tartja felelősnek – szögezte le közleményében a sztrájkbizottság elnöke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.