Belföld

Egyetemi botrány: az ELTE újabb kara is megszűnhet

Elte Lágymányosi campus (Elte Lágymányosi campus)
Elte Lágymányosi campus (Elte Lágymányosi campus)

Az egyetemi szakok megszűntetése az ELTE-t érintheti a legérzékenyebben, a társadalomtudományi kar mellett egy másik is veszélybe kerülhet.

Több egyetemi szakot megszüntetne az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy kiszivárgott tervezet szerint. Az ELTE Társadalomtudományi Karát érzékenyen érintené, a nemzetközi tanulmányok alapképzés megszűnése (csak mesterszak formájában maradna meg), a társadalmi tanulmányok BA szak pedig teljesen megszűnne. A karon információs sztrájk kezdődött, a hallgatók pedig tiltakoznak és fórumot is szerveznek.

Az Átlátszó Oktatás pedig arról ír, hogy a birtokukba került a Felsőoktatási törvény módosításának a kormány számára előkészített tervezete, aminek értelmében jelentős változásra számíthatnak a rektorok a jogkörüket illetően, valamint egyes szakok komoly bevételkieséssel számolhatnak.

A nagy vesztes: a pszichológia

A tervezetről egy egyetemi forrás állítja, megszűnhet a mobilitás a külföldi és a hazai egyetemek között a pszichológia szakon belül, ezzel pedig a képzés nemzetközi elismertsége is veszélybe kerül, az angol nyelvű képzés pedig ellehetetlenül.

Amennyiben a külföldi hallgatók a jövőben nem érkeznek meg az ELTE pszichológia karára, az 500 millió forintos bevételkiesést is eredményezhet, ezzel pedig a kar léte is veszélybe kerülhet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik