Belföld

Kinyílik a pénzcsap az őshonos állatok tartóinak

fazekas sándor (fazekas sándor, )
fazekas sándor (fazekas sándor, )

A következő években nagyobb támogatásra számíthatnak az őshonos állatokat tartók az állomány növeléséhez, ezzel kecsegtette a gazdákat Fazekas Sándor miniszter.

A miniszter megerősítette, hogy a 2015-2020 közötti ciklusban az EU agrártámogatásából a korábbinál 180 milliárd euróval nagyobb összeg jut az állattartó ágazatnak. Ez is hozzájárul a növénytermesztés, állattartás közötti egyensúly javításához.

Az állatállomány máris növekedésnek indult- tette hozzá. Így most több forrás juthat az őshonos állatok, elsősorban a szürkemarha, a mangalica sertés és a rackajuh tartás fellendítésére is. Az évszádokon át vezető exportterméknek számító, majd megfogyatkozott szürkemarha állomány megközelíti a 7500-as számot, amíg például mangalica állomány 65 ezerre tehető – emelte ki a miniszter.

A kép még 2012-es, de ettől függetlenül időtlen és örök
Kép: MTI / Mészáros János

Most az a feladat, hogy ezen magas biológiai értékű alapanyagot adó húsok helyet kapjanak a közétkeztetésben is. Ez annál is fontosabb, mert hozzávetően kétmillió felnőtt és félmillió gyermek napi táplálkozásában játszik szerepet a közétkeztetés, így általa az egészségkultúra is erősödhet – tette hozzá.

A miniszter megemlítette: az őshonos állatok húsa alapanyagként a gasztrokultúra révén az éttermekben, szállodákban prémium termék formájában az idegenforgalom fellendítéséhez is hozzájárulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik