Belföld

Kanadaiak tájékozódnak a számozott utcákban

számozott utcák (számozott utcák)
számozott utcák (számozott utcák)

Többtucatnyi család ment a tengerentúlra, mert elvették a fejük fölül a tetőt.

Személyesen tájékozódnak a kanadai hatóságok képviselői Miskolcon arról, hogy miért vándorolnak ki tömegesen a romák. Az elmúlt hónapokban többtucatnyi család ment a tengerentúlra és megbecsülni se lehet, hányan terveznek hasonló lépést – írja a Népszabadság.

A romák elsősorban a „számozott utcákból” indultak útnak: a területet ledózerolják, mert kell a hely a diósgyőri stadion parkolójának. Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint olyan emberekről van szó, akiknek a feje fölül a miskolci önkormányzat elvette a tetőt. A város határain kívülre akarták költöztetni őket, majd azt a taktikát választották, hogy nem hosszabbították meg a lakásokra szóló bérleti szerződéseket, függetlenül attól, hogy az érintett lakónak van-e közüzemi tartozása vagy sem. Végül jelentősen megemelték a lakbéreket.

A számozott utcákban nem cigányok is élnek, az ő lakásaik jellemzően saját tulajdonban vannak, az önkormányzat őket kivásárolja. Dancs szerint a roma családok Svájcban és Angliában is próbálkoztak: Svájcban nem jártak sikerrel, Angliában munkát nem kaptak, Kanadában viszont a kormány is segíti őket. Dancs azt mondta: a nemzetiségi önkormányzat igény esetén a származásukat is igazolja és írásos „helyzetképet” ad a Miskolcon uralkodó állapotokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik