Belföld

Ma megdőlhet a melegrekord

Június végi időjárásra számíthatunk csütörtökön, akár 28 fokkal, a hétvégén viszont 12-14 fokkal lehet hűvösebb.

Csütörtök estig egy észak-európai ciklon előoldalán egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, emiatt csütörtök délutánra rekord közelébe emelkedhet a hőmérséklet. Az április 16-ára érvényes melegrekord egyelőre 27,6 fok (1952, Szarvas), ez jó eséllyel megdőlhet, a budapesti rekord (26,6 fok, 1952) már kisebb valószínűséggel foroghat veszélyben.

Az április közepén jellemző maximum hőmérsékletnél (16 fok) csütörtökön mintegy 10-12 fokkal lehet melegebb. A nyarat idéző idő (a 25-26 fokos maximum június második felére jellemző) nem lesz tartós, a hétvégén mintegy 12-14 fokkal lesz alacsonyabb a csúcshőmérséklet a csütörtöki maximumhoz képest – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Csütörtökön napos idő várható kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel. Legfeljebb az északkeleti határvidéken fordulhat elő kis eséllyel délután záporeső. A délnyugati szelet élénk, hozzávetőleg a Salgótarján-Debrecen vonaltól északkeletre estig nagy területen erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható. Késő estére 14, 19 fokig hűl le a levegő.

Pénteken a déli órákig fátyolfelhős, napos idő várható, majd fokozatosan beborul az ég, és délutántól egyre több helyen valószínű eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél megerősödik, az ország déli felén viharos széllökés is lehet. Estétől a Kisalföldön északnyugatira fordul a légáramlás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

Szombaton a nap első felében erősen felhős vagy borult lesz az ég, később észak felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Reggelig még többfelé, majd egyre kevesebb helyen várható eső, estére valószínűleg mindenütt megszűnik a csapadék. Az északi, északnyugati szelet többfelé erős széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3, 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10, 15 fok között alakul.

Vasárnap gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, északkeleten futó zápor előfordulhat. Az északnyugati szél sokfelé megélénkül, főként a középső tájakon megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11, 16 fok között alakul. Hajnalban többfelé számíthatunk talajmenti fagyra!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik