Belföld

Lázár fizetésemelést adna a közszolgáknak

lázár giró szász (lázár jános, giró-szász andrás, )
lázár giró szász (lázár jános, giró-szász andrás, )

30-50 százalékot. Jöhet a közszolgálati életpályamodell.

Harminc-ötven százalékos béremelést javasol a közigazgatásban dolgozóknak Lázár János 2016. július 1-jétől.

Lázár a csütörtöki – több mint kétórás – sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy erre vonatkozó javaslatát a jövő héten teszi meg a kormánynak. Szerinte 27 ezer járási hivatali dolgozó van, aki nem vezető beosztású, és az államreform sikere, a bürokrácia leépítése az ő munkájukon is múlik. Mint mondta, nem minisztériumi főosztályvezetők, helyettes államtitkárok, államtitkárok bérének emeléséről van szó, hanem azon jelenleg 80-100 ezer forintot kereső dolgozókról, akik az ügyfelekkel tartják a kapcsolatot.

Szerinte az életpályamodellek rendszere láthatóan bevált, idén júliustól 68 ezer rendőrnek és tűzoltónak emelkedik átlagosan 30 százalékkal a bére, 2019-ig pedig évente további 5 százalékkal. Ezt jelentős változásnak nevezte, utalva arra, hogy a szférában 2001-2002-ben volt legutóbb a teljes állományra kiterjesztett bérfejlesztés. Arról is beszélt, hogy júliustól 18 ezer katona szintén többet vihet haza. Ezek összesen 44 milliárd forintos többletkiadást jelentenek az államnak.

A minisztert kérdezték az ellenzéki pártoknál népszerű alapbérről is, amire azt mondta lehet róla beszélni, de hitelességi aggályai vannak, mert emlékszik az előző kormányok bércsökkentésére, a 13. havi juttatások megszűntetésére, a családi pótlék megnyirbálására.

A deviza alapú autóhitelek forintosítására vonatkozó kérdésre pedig úgy felelt: egyelőre kisebbségben van azzal a véleményével, hogy meg kell tenni, de előbb-utóbb foglalkozni kell vele, mert nem tartható, hogy az emberek már rég visszafizették autóik árát és még most is háromszor annyival tartoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik