Belföld

Megint megkavarják a Déli vonatait

Déli pályaudvar újra lead (Déli pályaudvar újra lead)
Déli pályaudvar újra lead (Déli pályaudvar újra lead)

A kényszerlezárás után ezúttal a vágányok felújítási munkálatai miatt változik a menetrend.

A MÁV-csoport közleménye szerint a vasúttársaság már több mint egy évvel ezelőtt betervezte a Déli pályaudvarra bevezető vágányok és kitérők egy részének cseréjét, amely április 18. és 29. között történik meg. A vágányzár keretében váltó- és síncseréken, valamint vágányszabályozáson kívül a Márvány utcai híd falazatának állagmegóvási munkáit is elvégzik, illetve megszüntetik a vágányzat vízelvezetési problémáit mintegy 90 méteres pályaszakaszon.

Nyáron megszűnik a sebességkorlátozás

A felújítási munkák eredményeként a nyári menetrend kezdetére a meglévő, óránkénti 20 kilométeres sebességkorlátozás megszűnik, ezáltal jobban tartható lesz a menetrend, illetve a csúcsidőszakokban elkerülhetők a torlódások és az ezekből adódó késések.

A vágányzár ideje alatt korlátozni és módosítani kell a Déli pályaudvarra beérkező és onnan induló vonatok menetrendjét. Néhány kivételtől eltekintve valamennyi vonatot érinti az ideiglenes változás. A távolsági sebes-, gyors- és InterCity vonatok, továbbá a zónázó vonatok változatlanul a Déliből indulnak, de az eredeti menetrendjükhöz képest 5-10 perces eltéréssel közlekednek.


Fotó: Pál Anna Viktória 

A Budapest és Tatabánya közötti hivatásforgalmat kiszolgáló vonatok, illetve egyes komáromi és győri, munkanapokon közlekedő személyvonatok csak Kelenföldtől, illetve Kelenföldig járnak. A martonvásári és a százhalombattai, munkanapokon közlekedő vonatok Kelenföldről indulnak és oda is érkeznek. A pusztaszabolcsi, dunaújvárosi és dombóvári vonatok – egy-egy jjárat kivételével – csak Kelenföldtől, illetve Kelenföldig járnak. A székesfehérvári zónázó vonatok, illetve a Kőbánya-Kispest és Tárnok, valamint a Kőbánya-Kispest és Lepsény között közlekedő vonatok menetrendje változatlan. A Déli pályaudvarról Kelenföldre, illetve Kelenföldről a Délibe a székesfehérvári zónázókkal, a nagykanizsai, illetve a szombathelyi – Kelenföld és a Déli pályaudvar között pótjegy váltása nélkül igénybe vehető – gyorsvonatokkal lehet utazni. A zökkenőmentes utazás érdekében célszerű a szokásosnál korábban, legalább tíz perccel előbb kiérkezni a pályaudvarra – írták.

Érdemes megnézni a honlapon

Egyéb pályaépítési munkák miatt a tapolcai és a szombathelyi gyorsvonatok közlekedése is változik. Az Agram, a Citadella és a Göcsej InterCity, illetve EuroCity vonatok a menetrendben meghirdetetthez képest 5-15 perccel korábban indulnak a budapesti Déli pályaudvarról – tették hozzá.

A MÁV az utasainak azt javasolja, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak. Bővebb információk a MÁV-csoport oldalán olvashatók, illetve a helyi tarifával hívható MÁVDIREKT vonalon, a 06 (40) 49-49-49-es telefonszámon kérhetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik