Belföld

Már négy éve tudhatta a Fidesz, hogy baj van a Quaestorral

ETO Park (eto park,)
ETO Park (eto park,)

Akkor mégsem lett botrány, igaz, feljelentés született. Azt viszont nem találják.

Már 2011-ben tudhatta az Orbán-kormány két akkori minisztere is, hogy valami nincs rendben a Quaestor körül – írja a Népszabadság. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kezdeményezésére abban az évben vizsgálat indult, melyben több bűncselekmény gyanúját fogalmazták meg az ETO Park-beruházással kapcsolatban.

47 milliárd

Állítólag hat büntetőeljárás is indult, miután az MFB a tulajdonosi jogokat gyakorló fejlesztési miniszternek, Fellegi Tamásnak továbbította a bűncselekményre utaló jeleket megállapító vizsgálati anyagot, Fellegi kezdeményezésére pedig Navracsics Tibor igazságügyi miniszter vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi). A hivatal tett feljelentést hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása gyanújával, 47 milliárd forint kár érhette az MFB-t.

A Népszabadság kérdésére a Kehi azt válaszolta: a hat ügyből kettőt a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya azzal szüntetett meg, hogy nem állapítható meg bűncselekmény. A hivatal szerint viszont a hatóság nem végezte el maradéktalanul azokat a nyomozati cselekményeket, amelyekre ahhoz lett volna szükség, hogy a gyanút konkrét személyekkel szemben meg lehessen fogalmazni, így panasszal éltek a döntés ellen, kérve a nyomozás folytatását. A Fővárosi Főügyészség a panaszt elutasította.

Az ellenzék is egyetértett

A másik négy ügyben a Kehi, mint feljelentő nem kapott megszüntető határozatot, ezért feltételezhető, hogy zajlik a nyomozás, csakhogy a rendőrség és a Fővárosi Főügyészség is azt közölte, hogy nem nyomoznak az ETO Parkkal összefüggésben és a feljelentést sem találják.

2010-ben már készült olyan szakértői jelentés az MFB-nél, ami előrevetítette, hogy bajok vannak a beruházással. A bank hosszas politikai egyeztetés után döntött a Quaestor győri projektjének hitelezéséről, nem egészen üzleti alapon: az akkori baloldali kormány és az ellenzéki Fidesz között egyetértés volt abban, hogy a 2012-es foci eb-re pályázva szükség van olyan létesítményekre, amivel villoghatunk a döntéshozók előtt.

Csipegettek a kötvényeseknek

A beruházás közben már panaszkodtak az alvállalkozók, hogy nem kapják meg időben a pénzüket, ők úgy tudták, az MFB nem utalja időben a hitelt. Csakhogy a bank utalt, a beruházást bonyolító Quaestor-cég viszont olykor máshova tette a pénzt: egyes források szerint ugyanis már akkor fizetési bajok voltak, a stadionra szánt pénzek egy részét a kötvényesek kifizetésére költötték el. Már ekkor körvonalazódhatott a piramisjáték-szerű konstrukció, melyben az új befektetők befizetései már nem fedezték a régieknek ígért hozamokat, így kapóra jött a stadionberházás, amiből le tudtak csipkedni a háborgó kötvényes ügyfelek elhallgattatására.

Amikor mindezzel szembesült az MFB vezetése, lépéseket tett, de kérdés, miért a miniszternek jelentettek és miért nem közvetlenül a hatósághoz fordultak. Mindenesetre két miniszter kezén is átmentek a vizsgálati anyagok, mégsem tört ki botrány, csak most adta ki a Fidesz a jelszót, hogy „ki kell nyomozni a korábbi kormányok felelősségét az MFB felelőtlen hitelezési gyakorlatában”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik