Belföld

Felvételi: protekció, korrupció helyett sorsolás

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint csak a beiratkozás után dől el, kit vesznek fel az általános iskolák első évfolyamára. Túljelentkezésnél - a protekció, korrupció gyanújának elkerüléséért - nyilvános sorsoláson kell dönteni a felvételről.

Az MSZOE emlékeztet rá, hogy az általános iskolának fel kell vennie azt a tanköteles tanulót, aki “életvitelszerűen” az általános iskola körzetében lakik, de a szülő szabadon választhat a felvételt kínáló általános iskolák között, „nem köteles beíratni gyermekét a Kormányhivatal által kijelölt körzeti iskolába!”

Ha az általános iskola felvételi kötelezettsége teljesítése után további kérelmeket is teljesíteni tud, előnyben kell részesítenie a hátrányos helyzetű gyermeket, ha testvére már az intézmény tanulója, vagy szülője munkahelye az iskola körzetében, vagy az iskola a lakóhelyétől egy kilométeren belül található.

Ha az általános iskola az összes “további felvételi kérelmet” helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, az érintett csoportba tartozók között nyilvános sorsoláson kell dönteni. A sorsolásra a felvételi kérelmet benyújtókat meg kell hívni. A felvételről első fokon az iskola igazgatója dönt, ha elutasítja a körzetben lakó gyermek jogos felvételét, akkor a szülők a Klebelsberg Intézményfenntartóhoz fordulhatnak panasszal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik