Belföld

Örök élet, ingyen sör – ezekről nem kérdez Deutsch

Deutsch Tamás (Deutsch Tamás)
Deutsch Tamás (Deutsch Tamás)

Arról viszont igen, hogy legyen-e ingyen wifi minden településen. Bemutatták az internetes nemzeti konzultáció kérdéssorát.

Bemutatta az internetről szóló nemzeti konzultáció kérdéssorát Deutsch Tamás kormánybiztos – írja az Origo. A politikus roppant lezserül és fiatalosan, piros magasszárú Converse cipőben lépett a sajtó elé.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kérdések még változhatnak, a konzultáció csak május elején indul, addig konferencia is lesz róla. Deutsch azt ígérte, végre fogják hajtani az „állampolgárok akaratát”.

Olyan kérdéseket szegeznek majd a népnek, hogy csökkenjenek-e az internet-előfizetések adóterhei, vagy legyen-e szociális csomag a rászorulóknak és nagycsaládosoknak és járjon-e ehhez oktatás. Ennél nagyobb ívű tervre utal az a kérdés, hogy legyen-e ingyen wifi minden településen.

Bár az elmúlt időszakban a közoktatásban háttérbe szorult az informatikaoktatás, azt is megkérdezik a konzultáción, hogy kapjon-e nagyobb hangsúlyt. A gyermekvédelmi szabályok erősítése, az internetes zaklatás és a személyiségi jogsértésekkel szembeni fellépés is felmerül a kérdéssorban.

A laikusok számára talán nehezebben megválaszolható kérdés, hogy az uniós forrásokon kívül legyen-e további ösztönzés az infrastruktúra-fejlesztésekhez, illetve kapjanak-e a kis szolgáltatók is forrásokat, hogyan támogassák a kis- és középvállalkozásokat és kötelezzék-e a multikat a fejlesztésekhez való hozzájáruláshoz.

A konzultációban az is felmerül, hogy előírják-e a közszférában a nyílt forráskódú, ingyenes szoftvereket, vagy hogy kell-e elsőbbséget biztosítani bizonyos tartalmaknak – az utóbbi kérdés épp másfél hete kapott nagy figyelmet, amikor a UPC hálózatából elérhetetlenné váltak egyes nagy forgalmú oldalak.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik