Belföld

Összeférhetetlen lehet Bakondi György utóda

tollár tibor (tollár tibor)
tollár tibor (tollár tibor)

Tollár Tibor várhatóan megbízott vezetőként kerül a Katasztrófavédelem élére, akkor véglegesítik, ha tisztázni tudja magát. Még közokirat-hamisítás gyanúját is felvetették vele kapcsolatban.

Csütörtökön mutatja be Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság új vezetőjét. Az Origo információi szerint Tollár Tibor jelenlegi gazdasági főigazgató váltja a nyugdíjba vonuló Bakondi Györgyöt, de csak megbízott vezető lesz, és akkor véglegesítik, ha tisztázni tudja magát az összeférhetetlenség gyanúja alól.

Tollár neve ugyanis több más katasztrófavédelmi vezetővel együtt felmerült a BM Heros Zrt. összeférhetetlenségi ügyében, melyet jelenleg a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgál. A cég tűzoltójárművek gyártásával, javításával és felújításával foglalkozik, igazgatóságában, illetve felügyelőbizottságában pedig a szolgálati törvénnyel ellentétesen vesznek részt többen. Tollár Tibor 2012 márciusa óta a BM Heros igazgatósági elnöke.

A cég tulajdonosi jogait az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gyakorolja, de a jogszabály szerint a szerv vezető beosztású dolgozója tudományos, oktatói, művészeti és hasonló tevékenységek kivételével nem létesíthet egyéb munkaviszonyt. Kérdés, hogyan tehettek az érintettek olyan nyilatkozatot a cégbíróságnál, hogy a tisztség elvállalásával összefüggésben nem esnek korlátozás alá.

Árok Kornél volt tűzoltó szakszervezeti vezető az ügyben bejelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, szerinte az összeférhetetlenség mellett hamis magánokirat felhasználása vagy közokirat-hamisítás gyanúja is felmerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik