Belföld

Ombudsman: javult az utcán élők helyzete

hajléktalangondozók (hajléktalan, gondozó)
hajléktalangondozók (hajléktalan, gondozó)

Székely László ombudsman szerint mostanra kiépült és működőképes a budapesti hajléktalanellátó intézményhálózat.

Ugyanakkor kezdeményezte, hogy erősítsék az intézmények egészségügyi ellátó funkcióját és vizsgálják felül a nyilvántartási rendszert – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az alapjogi biztos – csakúgy, mint az elmúlt négy évben – 2015-ben is hivatalból indított átfogó vizsgálatot, amelynek keretében felmérte a téli krízisidőszak fővárosi hajléktalan-ellátását és a hajléktalanok helyzetét.

Azt írták: a vizsgálat alapvető tapasztalata az volt, hogy a hajléktalan-ellátás intézményhálózata Budapesten teljes egészében kiépült, folyamatos működésre képes, a szakmai együttműködés következtében pedig érzékelhetően kevesebb az utcán élő emberekkel kapcsolatos konfliktushelyzet. Emellett Székely László előrelépésként értékelte, hogy a pályázati források időben váltak elérhetővé, és – a korábbiakkal ellentétben – nem jelentett adminisztrációs és költségvetési problémát, ha egy hajléktalan egy nap több nappali melegedőt is igénybe kívánt venni.

Az alapvető jogok biztosa a jelentésben ugyanakkor hangsúlyozta: a lábadozóként is működő átmeneti szállók, nappali melegedők egészségügyi ellátó funkciójának jobban kellene érvényesülnie. Az ombudsman szerint kiemelt feladat a pszichiátriai, addiktológiai problémákkal küzdő hajléktalanok elhelyezésének, gondozásának megszervezése és finanszírozása. Az intézményi profiltisztítás és a kiszámíthatóság érdekében a biztos javasolta, hogy ellenőrizhető szakmai-jogi minimumstandardokkal határozzák meg az egyes intézménytípusokban nyújtandó ellátások körét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik