Belföld

Meglepő fordulat a tankönyvpiacon

Az állami könyvtárellátó területén nemcsak a könyvcsomag összeállítása esetén rendezték vissza a viszonyokat, de több kieső tankönyvkiadó is újra szállíthat – írja a Népszabadság.

Míg a tankönyvellátás monopolizálásával a kormányzat az iskolák kezéből kivette a könyvrendelés, könyvelosztás feladatát és lehetőségét egy legutóbbi terv szerint ebben az évben már nem a Könyvtárellátó (Kelló) csomagolja össze a gyerekeknek a tankönyvpakkot, hanem az iskolák rendelésének megfelelően, egyben szállítja le a kiadványokat, amelyeket majd az úgynevezett tankönyves tanárok válogatnak szét. Változás az is, hogy nem előre szedi be a pénzt a Kelló a szülőktől, hanem csak a tankönyvek leszállítása után.

Emellett azonban a Népszabadság szerint az is újdonság, hogy több olyan tankönyv is visszakerült az ajánlott tankönyvek listájára, amit Hoffmann Rózsa akkori köznevelési államtitkár tavaly nem vonultatott fel.

A szűkített könyvlistával számos kiadót hoztak csődközeli helyzetbe, mert ezek a zömmel magyar tulajdonú vállalkozások – a túlélésükért küzdve – az új kerettanterveknek megfelelően átdolgozták kiadványaikat, de mindhiába. Az idén viszont egyes könyvek újra rendelhetők, ami örömteli hír ugyan, de az okát senki nem érti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik