Belföld

Fogyatékkal élők kerítették be a Kossuth teret

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2015. 04. 13. 16:08

Szerintük senki nem látja őket. Három éve változatlan a civilek szerint igazságtalan pénzosztás. Most több százan mutatták meg magukat.

Három éve már megtették, nem történt semmi. Most újra felvették hát a láthatósági mellényt a fogyatékkal élők és segítőik, ezúttal több százan, hogy körbeállják a Kossuth teret. Egy az ő ellátásukat, foglalkoztatásukat támogató szervezet, a CÉHálózat szerint ugyanis pártfoglotjaik láthatatlan polgárok, akikért a kormány nem tesz eleget, a kicsit, amit az ügyre áldoz, azt is igazságtalanul osztja szét. 

A CÉHálózat szerint elkeserítő helyzetben vannak a magyar fogyatékkal élők: miközben az egyházi és állami iskolák kétharmad részt az állam pénzéből gazdálkodnak, a civil fenntartású szociális intézmények a csőd szélére sodródtak. Három éve, amikor megmutatták magukat, csak egy öntömjénező közleményt kaptak (a döntéshozók igenis látják őket, a civilek igenis fontosak, akárcsak az igazságos finanszírozás), ám nem történt semmi. Még mindig a szervezet státusza és nem a szükség alapján bírálják el a támogatásokat, így nagyjából háromezer ember – és persze ugyanennyi család – sorsa kétséges, arról nem is beszélve, hogy több ezer civil veszítheti el a munkáját.

.

Sok civil intézmény már most sem tudja fizetni a vizet, a gázt. Még ha valahogy meg is ússzák – például, hogy átveszi az irányítást az állam, vagy a jegyző kieszközöl valami más megoldást -, a fogyatékkal élők hétköznapjait teljesen ellehetetlenítheti egy átszervezés, hiszen nekik nagyon fontos, hogy egy összetartó kis közösségben, saját bútorok közt éljenek, ahol érzik, tartoznak valahová – mondták el a szervezet vezetői egy sajtótájékoztatón a demonstráció előtt.

Most azt kérik a kormánytól, vizsgálja felül a pénzosztás módozatait, biztosítson pluszforrást – a jelenlegi évi 65 millió kevés, ennyi csak a foglalkoztatás támogatására kellene – és csökkentse a rezsit az ellátó és bentlakásos intézményekben is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.