Belföld

Sallee Barbara: Van egy nagyon szép, nemes anyajegyem

Mit tetováltatna magára a Svájcból hazatelepült, hobbiíriszista zöld nő? Országgyűlési képviselőt választ a Veszprém megyei hármas. Villáminterjúzzuk a jelölteket.

Ön tényleg írisztermesztő?

Gyönyörű foglalatosság.

Most viszont indul a választáson. Biztos érdemes vad politikára cserélni a békés gumókat?

A választástól függetlenül én azért termesztem tovább az íriszeket. Az bennük a jó, hogy szinte maguktól gyarapodnak.

Milyen lesz az idei termés?

Nem tudni. Még csupán tízcentisek a friss hajtások.

Az íriszekből él?

Még nem, csupán két és fél éve kezdtem, de egyszer, lehet, megélek majd belőlük. Humánökológus vagyok, saját cégemet irányítom, oktatásokat szervezek, vezetek, tanuló túrákat, tanácsadással foglalkozom. Pont abban a témában, ami ennek a térségnek nagyon jót tenne: vidékfejlesztésben, fenntartható fejlődésben.


Fotók: Neményi Márton

Hogy jött az LMP?

Ők találtak rám. Tiszta erő, szókimondó, lényegre tapintó párt.

Mire kell ez önnek? Nyilván nem fog győzni.

Egyrészt mert az én munkám és az LMP politikai tartalma egymásra találnak, másrészt mert a kampány felfokozott közege ragyogó lehetőség, hogy az üzeneteinket eljuttassuk az emberekhez. Ha az ember ma elültet egy magot, az, lehet, nem ma, hanem holnap, de kikel.

Tudni, ön Svájcban élt huszonöt éven át.

A szüleim vittek ki gyerekkoromban, nem látták előre, hogy rendszerváltás lesz.

Magyarán disszidáltak.

Magyarán igen.

Milyen szakmával?

Orvosok. Orvosok gyereke vagyok. Rengeteg tudást, kapcsolatot szereztem, européer szemléletet szívhattam magamba. Míg Tapolca jobbikos polgármestere orosz befektetőket vár ide, én a nyugati orientációban hiszek. A Balaton-felvidéki térség fellendülését az európai, minőségi turistákban látom, Ajkán pedig a dolgozói szegénység fölszámolását tartom a legfontosabb feladatnak.

Miért jött haza?

A férjemmel költöztem Magyarországra 2007-ben, egy Tapolca melletti községben, Hegymagason élünk. Belső indíttatás, hogy a tudásomat, tapasztalataimat a magyar vidékért gyümölcsöztethessem.

Gyümölcsözteti?

A 71-es, szigligeti út melletti fasor megmentése a nevemhez kötődik. És sok kezdeményezésem terjedt el, többek között a hulladékszállítás ügyében: mi már jóval a rezsicsökkentés előtt leszorítottuk a díjakat, még amikor 2010 és 2014 között polgármester voltam Hegymagason.

Most miért nem az?

Ősszel nem én nyertem. Egy hetvenhárom éves tapolcai volt kommunista funkcionárius győzött le független indulóként. Pedig nagyon, nagyon sokat dolgoztam, harminckétmillió forint fejlesztési pénzt építettünk be négy év alatt, rengeteg mutyit számoltam fel. Most viszont a falu visszatért a mutyihoz. Ment ellenem a hazugságkampány, olyanokat állítottak, hogy ha maradok, nem lesz több fejlesztés. Mocskolódás, úgy is mondhatnám, hogy vörös iszap. Értsd: vörös irányból jövő sarazás.

Miért marad Magyarországon?

Nem vagyok sértődékeny. Szerintem a tanulásról szól az élet. Hadd tapasztalják meg az emberek, milyen következményekkel jár a döntésük.

A férje amerikai. Mihez kezd a magyar hegyoldalban az a jenki férfi?

Biológus, az interneten keresztül dolgozik, nemzeti parkoknak fejleszt környezetvédelmi programokat. Ragyogó példája annak, milyen embereket kellene idevonzani. Infrastruktúra kell nekik, a gyönyörű táj adott. Ezért szeretnék tenni az Országgyűlésben.

Tán majd listáról, 2018-ban. Már ha Schiffer ötösre értékeli az ön mostani teljesítményét.

Igyekezni fogok. Az biztos, hogy színes jelöltre találtak a személyemben. Hosszú távú kapcsolat lehet ebből az LMP-vel.

Azt még hadd kérdezzem: ha az induláshoz kötelező lenne tetováltatnia, mit varratna?

Nekem már van egy nagyon szép, nemes anyajegyem. Amellé nem kell semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik