Rig Lajos: Én régen is cuki voltam

Ő a mai időközi választás tán legfőbb esélyese. A kampányban egy náci jelmondatra hajazó tetoválása miatt támadták vetélytársai, ő pedig zsákban vitt plüssállatkákat az óvodákba. Nem akar politikus lenni. Villáminterjúzzuk a jobbikos jelöltet.

Hallom, az imént plüssállatokat osztott a helyi óvodákban.

Igen. Négy óvoda van Tapolca város közterületén. Ez most kamerák nélkül, tehát kampányon kívül ment.

Kampányban semmi nincs kampányon kívül.

Lehet. Az ifjúsági tagozatosok összegyűjtötték, a lányok tegnap szétválogatták, mi meg mindegyik óvodába vittünk egy-egy zsák plüssállatot a gyerekeknek. Cukik voltak, örültek.

Egyenként kiosztva?

Nem! Csoportba kiborítva. Mint a bálás ruhát, amikor bontáskor szétszedik.

Rig Lajos (Rig Lajos)
Fotók: Neményi Márton

A cukiság passzol az új Jobbik-imidzshez.

Lehet ilyet mondani, de nekem négy gyerekem van! A nagylányom az egyik óvodába járt, a feleségem a másikba. Ezért ez szerintem nem a cukikampány része. Meg én régen is cuki voltam. Aki négy gyereket nevel, az megszokta ezt.

Évtizedeken át a tapolcai kórházban dolgozott, a dolgozói érdekképviseletből is kivette a részét. A Jobbikhoz hogyan keveredett?

Nem keveredtem, hanem úgy kértek fel! Itt, Tapolcán 2008-ban alakult a Jobbik alapszervezet, alapító tag vagyok, az akkori srácok kerestek meg, mert egészségügyi téren nagyon el voltak havazva, ugyanúgy, mint országos szinten a Jobbik. Nem politizáltam. Sőt csak másfél hónapja politizálok, előtte lokálpatriotizmust vittem.

Jobbik-tag a 2008-as alapítás óta, és nem politizál?

Itt csak a helyi ügyeket szoktuk kezelni, országos politikába olyan szinten nem mentünk bele.

Ha nem szeret politizálni, miért indul az országgyűlési mandátumért?

Ha az ember vicces akar lenni, azt mondja: anyám, én nem ilyen lovat akartam. De mivel felkértek, ez megtiszteltetés, és gondolom, az érdekképviseletet, amit a szakszervezetből hoztam, a Parlamentben tovább tudom folytatni. Ha ez hetvenkétezer ember jobbulását váltja ki, akkor csinálni kell. Főállásban Tapolca alpolgármestere vagyok, és a mentőszolgálathoz jelentkeztem társadalmi munkába, hogy havi kétszer kijárjak mentőzni. A kórházba is jelentkeztem, hogy oda is szívesen visszamennék heti egyszer altatni.

Altatni?

Igen. Miért nevet rajta?

A sportban arra használják ezt a kifejezést, ha a csapat titkolni kívánja támadó szándékát, hátul megy körbe a labda, mondhatni, cuki módon, aztán, ha rés nyílik a lankadó figyelmű ellenfél védekezésében, hirtelen megindul a lerohanás.

Ja! Én aneszteziológusként altattam. Ez az alapvégzettségem, mellette félállásban voltam az Országos Mentőszolgálatnál, aztán, amikor Tapolcán megszűnt az aktív ellátás, mentem mentőzni, és mellékállásban csináltam az egynapos sebészeten az altatást.

Mit szól a jobbikos cukiságkampányhoz, a kommunikációs és talán tartalmi váltáshoz?

Nagyon jó a váltás, kell.

Tartalmi ez a váltás?

Tartalmi váltás is biztos lesz benne. Meg jelen pillanatban is van, ezt lehet látni országos szinten is.

Úgymint?

Látszik az országos támogatottságunkon a váltás, hiszen a Fidesznek ma már mindössze kétszázezerrel van több szavazója, mint nekünk.

Rig Lajos (Rig Lajos)

A jobbikos politika tartalmában történt váltás?

Én politikával nem foglalkozom. Eztán sem biztos, hogy politikusként ülök a Parlamentben.

A Parlamentben politikusok ülnek. Ezen még az ön meggyőződése sem tud változtatni. Ez egy szakma, s ennek képviselői töltik meg a képviselőházat.

Én a választókerület érdekeit képviselném ott is.

Ahhoz mit szól, hogy a radikális jobbtól a közép felé mozdul a párt?

Erről szerintem Vona Gábor pártelnököt kellene megkérdezni.

Már kérdeztük. Ön mit gondol? Van ilyen elmozdulás, s ha van, helyes-e?

Még egyszer mondom: én pártpolitikával nem foglalkozom.

Mégiscsak ennek a pártnak a tagja, s ennek a pártnak a frakciójába ül be, ha vasárnap győz.

A médiából hallottam, hogy megpróbál közép felé húzni, és a közvélemény-kutatások szerint egy ilyen néppártszerű a Jobbik. Úgy gondolom, ez nem egy rossz dolog.

Volt, ami zavarta önt a mostani váltás előtti Jobbikban?

Nem. Nem. Nem. Semmi. Még egyszer mondom: én országos politikát nem folytattam, a helyi szervezetben sem politizáltunk, helyi érdekeket vettünk alapul, és a legnagyobb megmozdulásunk a kórházdemonstráció volt.

A kampányban került nyilvánosságra, hogy az ön testét, tán a karját egy szívecskével megtoldott „Becsület és hűség” tetoválás díszíti, ami ellenfeleit határozottan a Waffen SS „Becsületem a hűség” jelmondatra emlékeztette. Hogyan vitte át lelkileg ezt a botrányt?

Engem különösebben nem viselt meg, a feleségemet inkább, és azt nehezen viselem, ha a gyermekeim előtt látom sírni a feleségemet. De most már ő is túltette rajta magát.

Ön bénázta el?

Mi az, hogy bénázni?

Azt fel sem tételezem, hogy osztaná a náci ideológiát.

Nem is tehetném, hiszen huszonkét évig dolgoztam vezető beosztásban az egészségügyben. Együtt öltöztem harminchat emberrel, huszonkét évig a műtőben dolgoztam, nem köpenyben!

Akkor viszont elbénázta. Nem gondolni a hasonlóságra minimum bénázás. A tetkó nem tréfa, utánajár az ember, mielőtt életre szóló szöveget véset magára.

Én csak most szembesültem azzal, hogy ez a két szó egy SS jelmondatban is szerepel. Ez a két szó két emberi erény. Nem érzek benne bénázást.

Mi a varrás sztorija?

A feleségem, akivel együtt élek, aki az ikrekkel is megajándékozott, őneki fogadtam vele hűséget. Az édesapámtól meg a becsületességet tanultam, és úgy is éltem le minden napomat.

Hogyan jön az ötlet?

Ugyanúgy, ahogy bármilyen másik tetoválás esetében. Nem tudom, önnek van-e… Ismerősének?… De ez már lerágott csont. Itt az embereket nem az érdekli, kin milyen tetoválás van. Hanem az, hogy nincs tizenkét éve munkahely, hogy a fideszes kormány a fideszes önkormányzat segítségével 2012-ben bezárta a kórházat.

Tán az is ráerősített a negatív értelmezésre, hogy ön évekkel ezelőtt nyíltan rasszista cikkeket lájkolt a Facebookon, köztük azt, amelyikben ez olvasható: „A cigányság a zsidók biológiai fegyvere.” Ma is lájkolná?

Gondolom, ön is fészbukozik, és tudja, vannak cikkek, amiket csak úgy tud elolvasni, megnyitni, ha egyúttal lájkolja is. Ennek a cikknek a nyitóképe egy összevert néni arca, a szöveg nem volt kint. Megnyitottam, ezzel meg is osztottam, viszont nem kommenteltem.

Rig Lajos (Rig Lajos)

Egyetért az idézett mondattal?

Miért, ha elolvasnék egy gyerekbántalmazásos cikket, az az jelentené, hogy verem a gyerekemet?

Szóval?

Nem, nem, nem. Nem értek vele egyet. És ezt az egész botrányt sem értem.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.