Belföld

„Ugye nem fájt a nyilvános vita?”

orbán ló (orbán viktor, )
orbán ló (orbán viktor, )

Asztalhoz ültek és vitatkoznak a tapolcai időközi választás jelöltjei, hasonlóra évek óta nem volt példa. A Fidesz először kifarolt, de annál sokkal fontosabb Tapolca, hogy ezt kihagyják.

Az ATV-n vitáznak ők hárman, Fenyvesi Zoltán (Fidesz), Pad Ferenc (MSZP–DK) és Riga Lajos (Jobbik).

A fideszes jelölt a sokadik kormányzati kommunikációs klisét süti el, például ő nem pusztán a Tapolca-Ajka-Sümeg hármast kívánja képviselni, hanem a választókerület mind a 60 települését. A kórházak is sarokpont, például a kormány átvállalta az egészségügyi intézmények adósságát.

Pad Ferenc számára is fontos a kórház, de Rig Lajosnak is, ebben megegyeztek.

Mitől lesz több munkahely?

teszi fel a kérdést a műsorvezető. Az MSZP-s jelölt a megfelelő buszközlekedés hozzájárulhat a probléma megoldásához, Ajkán munkaerőhiány van, Tapolcán meg munkanélküliség, az a cél, hogy a tapolcaiak könnyebben jussanak el Ajkára.

 Nagyon régen volt már ilyen, a kormánypárt képviselője nyilvánosan vitázik ellenzéki politikusokkal
Balról jobbra: Pad, Fenyvesi, Rig
Kép: innen

Fenyvesi: a kormány strukturális megállapodásokat (újabb jól ismert kormányzati szlogen) köt a térség cégeivel, ez egy kormánypárti képviselővel sokkal könnyebben megy. Rig Lajos bakancsokról beszél, de semmi Magyar Gárda, nyugalom. Bakancsos turistákról szól, a munkahelyek fellendüléséhez vezethet ugyanis az, ha megjelennének a körzetben a turisták.

Három ember – négy párt

Tapolcán és környékén nemcsak a három jelölt kampányol, az időközi országos méretűvé nőtte ki magát. Rig szerint Vona volt a legsikeresebb, amikor ott járt. A fideszes jelöltnek érzelmileg jelentett sokat ez a néhány hét. „Nagyon sokat kaptam, nagyon sokat tanultam.” Pad mögött két párt is állt, de elsősorban mégis az MSZP támogatja, igaz, Gyurcsány is személyesen megtolták a szoci kampányt.

Helyi érdek?

Mi történik, ha szembekerül egymással a helyi érdek és a pártérdek az Országgyűlésben? – nehéz kérdésnek tűnik, de ne higgyük, hogy az. Rig azonban állítja, szembemenne akár Vona Gáborral is. A kérdés Fenyvesiben is elnyomta a szavazógombot. „Ami jó Veszprém megyében, az jó az országnak is.” Pad pedig két szék közül akár a földre is eshet, mert mögötte ott áll Gyurcsány és Tóbiás is. De Pad kifordítja a kérdést, szerinte neki éppen ettől van nagy szabadsága. „Nem szavazógépként működöm.”

Ugye nem fájt a nyilvános vita? – szúrt oda a műsorvezető

a kormánypárti jelöltnek. A vita korábbi lemondásáról itt írtunk. Az okát nem tudjuk, de keressük, írtunk Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtósának, mert ő mindent tud, ha válaszol, azonnal jelezzük. Fenyvesi egyébként a vita milyenségét firtató kérdésre nem válaszolt, csak mosolygott, bár az is beszédes volt. Semmi kedve nem volt ott lenni, látszott rajta.

Havasi Bertalan írt nekünk, azt javasolta, keressük a jelölő szervezetet, ami a Fidesz. Ezt követően felhívtuk azt a telefonszámot, ami Fenyvesi közösségi oldalán található. Az már nem Fenyvesi száma, lesre futottunk, mint Luis Suárez, az FC Barcelona támadója szokott a meccsein. Most levelet küldtünk a fideszes jelöltnek, hátha.

A rövidke vitának vége, de az mindenképpen jelzi, hogy a vasárnapi választás mennyire fontos a pártoknak. A parlamenti erőviszonyokat nem változtatja meg a választás kimenetele, de:

  • ha a Fidesz nyer, talán megáll a folyamatos erózió. Ha veszít, jönnek a kritikus hangok.
  • ha az MSZP-DK nyer, nagyot lépnek előre, leszakíthatják a Jobbikot. Ha kikapnak, lépéshátrányba kerülnek.
  • ha a Jobbik nyer, két vesztes időközi után (Újpest és Veszprém) végre fel tudnak mutatni valamit, ha most is alulmaradnak, felszínre törhet a cuki-radikális ellentét.

Ezért ültek le ők hárman most. Folytatás vasárnap, de előtte is lesznek még felvezető anyagok a Hír24-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik