Belföld

Siófokon mennie kell a Gorkij és a Felszabadulás utcának

Az akadémiai állásfoglalás után nem lehet halogatni a népszerűtlen névváltoztatást, Kilián Györggyel azért lehet trükközni – derül ki a Sonline cikkéből.

„Sok bosszúsággal jár az érintettek számára, de nem mondhatunk nemet, a Tudományos Akadémia szakbizottsága szerint ezeket az elnevezéseket Magyarországon nem lehet utcanévként használni” – mondta a Sonline-nak a siófoki képviselő-testület ülésén Lengyel Róbert polgármester.

A városfejlesztési bizottság fideszes elnöke, Lapos Gábor szerint javaslatukra a Felszabadulás feliratú utcanévtáblát Tóth Lajosra cserélik. A névadó jó néhány éve a kiliti városrész iskolájában tanított, és a a Balatonba fulladt, miközben egyik diákját akarta kimenteni a vízből. A Gorkij utcát pedig Kenedy Ferencről, Siófok iskolaalapító díszpolgáráról nevezik el. A Kilián György utca egyszerűen György utca lesz a jövőben. Az érintett utcákban élők új lakcímkártyáját díjmentesen állítják ki.

Somogyban hajdan sok Lenin és Latinka Sándor utca volt, és a Vöröshadseregről is gyakran neveztek el közterületet a településeken, de ezek már három éve elbuktak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik