Belföld

Ilyen lesz az új óra a Széll Kálmán téren

óra (óra, munkás, templomóra, szombathely, munkás, )
óra (óra, munkás, templomóra, szombathely, munkás, )

Ezt kapjuk a legendás Moszkva téri óra helyett.

A Széll Kálmán (korábban Moszkva) tér új órája digitális lesz, egy hatméteres oszlop tetején mutatja majd az időt, és ugyanott áll majd, ahol az a bizonyos régi volt 74 éven át, írja a Népszabadság.

A lap pénteki cikke szerint az új órát tervező Baróthy Anna és csapata, a Szövetség ’39 a kortárs művészet és a dizájn eszközeivel úgy próbálta aktualizálni a tér és az óra viszonyát, hogy végül egy formailag egyszerű, mégis aktuális technológiákat alkalmazó új köztéri találkozóhely szülessen. A hasábszerű, látszó betonoszlopon – a digitális számok alatt – hangsúlyos árnyékként a régi óra is megjelenik számlapostul, oszlopostul.

Baróthy Anna elmondta, az óra formája már eldöntött, de a szerkezetéről, a beleépítendő elektronikai eszközök technológiájáról, tartalmi kérdésekről még folyamatos az egyeztetés a BKK szakembereivel és a szakmai partnerekkel. A fejlesztési szakasz augusztus végéig tart, s az összes közben felvetődő szempont figyelembevételével dolgozzák ki a végső koncepciótervet. Az óra elkészítése, felállítása ősszel kezdődhet el.

A régi órát a tér szétbontása közben szerelték le, és felmerült ugyan, hogy kerüljön vissza, de a régi vasváz teljesen szétkorhadt, így az óra egy elszánt budai lokálpatriótának köszönhetően a Kiscelli Múzeumba került. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik